Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zábava v bazénu / foto: Shutterstock

Aby bazén přinášel radost, ne starost

Toužíte po vlastním bazénu? Nejste sami. Ponořit se do osvěžující vody je obzvláště v parných letních dnech snem snad každého. Tato touha se snadno může stát realitou.

Pořízením vlastního bazénu to ale zdaleka nekončí. Asi nikdo se nebude chtít koupat v zelené či zapáchající vodě. Bazény s nekvalitní vodou často bývají zdrojem infekcí. 

Voda vyžaduje péči

Bylo by to krásné, kdyby voda v bazénu po celou sezonu zůstala ve stejné podobě jako po jeho naplnění, tedy průzračně křišťálově čistá. Tak tomu bohužel není. O vodu se musíte náležitě starat, jinak bazén nebude zdrojem radosti, ale spíše starostí.

Základní nutnost: výkonná filtrace

V první řadě by v hledáčku vašeho zájmu měla být výkonná bazénová filtrace, jejímž úkolem je, jak název napovídá, filtrovat, tedy čistit vodu. Zaměřte se především na její výkonnost, již byste měli podřídit velikosti bazénu, potažmo množství vody, jež jí bude filtrováno.

Kartušová, nebo písková?

U malých nafukovacích bazénů si vystačíte s filtrací kartušovou, pro rozměrnější bazény, ať již nadzemní, či zapuštěné jednoznačně doporučujeme filtraci pískovou. Mějte na paměti, že veškerá voda v bazénu by se měla alespoň jednou denně kompletně přefiltrovat, což pro bazén rozměru 3 * 7 metrů obnáší zhruba tři až čtyři hodiny jejího provozu denně. Podívejte se jaké máte možnosti na https://www.albixon.cz/bazeny/.

Úprava bazénové vody

Dalším krokem je náležitá úprava bazénové vody. Především si musíte hlídat hodnotu pH, k čemuž slouží speciální testery. Pamatujte si, že pH by se mělo pohybovat v rozmezí 6,8 až 7,2. V případě nižších a vyšších hodnot, pH musíte náležitě upravit, a to aplikací přípravků pH plus, nebo pH mínus.

Chlorová a bezchlorová dezinfekce 

Dále se neobejdete bez účinné dezinfekce vody, ať již na chlorové, nebo bezchlorové bázi. Po prvním napuštění bazénu doporučujeme aplikaci například chlorového přípravu Chloršok, jenž zahubí všechny mikroorganismy. Pro průběžné chlorování se pak užívají například chlorové tablety. V případě silného znečištění bazénu, zakalení či zezelenání vody pak doporučujeme aplikaci k tomu určených přípravků. Vše, co budete potřebovat najdete na https://www.albixon.cz/bazeny/.

Odstraňování mechanických nečistot

Mechanické nečistoty, které se chtě nechtě usazují na dně bazénu, vám z bazénu odstraní bazénový vysavač. A pokud nejste otužilí a chcete se koupat v teplé vodě, určitě vám přijde vhod bazénové čerpadlo.

Odměna bude následovat

Péče o bazén, respektive o vodu v něm, zpočátku není nic jednoduchého, ale nebojte se, brzy si vypěstujete rutinu a veškeré úkony budete provádět až s automatickou přesností. Odměnou vám bude bazén, do kterého budete moci skočit, kdy se vám zlíbí. Ráno, v poledne a klidně i o půlnoci.

K tomuto článku není otevřena diskuze