Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Závity žárovek / foto: Shutterstock

Hýčkejte si své oči!

Věděli jste, že až osmdesát procent veškerých okolním vjemů zpracovávají vaše oči? Proto je na místě si je náležitě hýčkat. Mimo jiné i kvalitním osvětlením.

Velmi příznivý dopad na člověka má především denní neboli přirozené světlo, které se podílí na tvorbě vitamínu D. Pro biorytmické pochody je pak nezbytné pravidelně střídání světla a tmy.

Pozor na nedostatek světla i oslňování

Naopak zavařit nám dokáže osvětlení nekvalitní, ať již se jedná o nedostatek denního světla v průběhu dne, či jeho nadbytek například v podobě oslňování. Čtete-li si třeba po večerech při svitu lampičky se slabým výkonem, nebo ještě hůře pod peřinou za svitu baterky, zaděláváte si na vážné problémy. Brzy váš začne bolet hlava a přihlásí se únava. A postupem času se mohou přidat další zdravotní potíže.

Vsaďte na LED žárovky

Oči ale trpí i pokud trávíte dlouhou dobou před monitorem počítače či v nedostatečně osvětlené místnosti obecně. Dokonce by se dalo říci, že to, jak vidíme svět, předurčuje celkovou kvalitu našeho života. V našem zájmu by tedy mělo být co nejlépe ho nasvítit. Řešením je třeba výměna klasických žárovek za tzv. LEDky.

Přednosti LEDek

Hlavní předností LED žárovek je totiž skutečnost, že při svícení neproblikávají. To je totiž kamenem úrazu nekvalitních diod, jež mívá podíl na většině zmíněných zdravotních problémů. A LEDky vás je zbaví.

Měníme žárovky

A jak dobře vyměnit klasické žárovky za jejich LED konkurenty? Nejdříve se musíte ujistit, zdali je vaše stará žárovka vybavena závitem, či paticí. Ty od sebe rozeznáte poměrně snadno. Pokud žárovku vyšroubujete, jedná se o závit. Druhou možností je patice.

Druhy závitů

V domácnostech se většinou používají pouze dva druhy závitů. Zatímco ve většině běžných svítidel se používá široký závit e27, v malých lampičkách a lustrech s rameny zřejmě najdete úzký závit e14.

Druhy patic

Pokud žárovka neobsahuje závit, bude obsahovat patici s malými kolíčky, jež žárovku propojují se svítidlem. Na trhu se nejčastěji setkáte s paticemi označenými gu9, gu10 a gu5,3Při výběru správné patice doporučujeme řídit se paticí ze staré žárovky nebo se poradit s odborníkem.

K tomuto článku není otevřena diskuze