Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
LED osvícení / foto: www.ledsviti.cz

Jak na problikávání LED žárovek a zářivek?

Trápí vás problikávání nebo slabý svit po zhasnutí žárovek či zářivek? Tento fenomén není úplně neobvyklý, občas se může vyskytovat. Nemusíte se tedy bát, že by to byla závada na přístroji.

LED světelný zdroj to nijak nepoškozuje a ani se to neukáže na měsíčním výpisu elektřiny. Přestože to je neškodné, tak lze tento problém lehce vyřešit. Poradíme vám, jak na to!

Neviditelné blikání

Další, vlastně neviditelný menší problém, který existuje, je neustále blikání LED světelných zdrojů, kterého si lidským okem nevšimnete (ca.100 Hz). Toto řeší vlastně výlučně filmaři. Obzvlášť citlivé osoby to mohou někdy pocítit, protože u nich lze tímto mozek jistým způsobem udržovat v pozornosti, což může být zdrojem únavy a stresu. Proto se nově využívá CCD neboli CC Driver, který napájí LED čipy konstantním proudem a tím tak zabraňuje blikání. S proudovým měničem si nebudete tedy muset dělat starosti, kvůli výjimečně možným účinkům LED světel. Další výhodou je menší zátěž, což znamená ještě delší životnost a lepší svítivost.

 

 

 

CC Driver

Blikání po zapnutí

Většinou je příčinou nevhodně použitý elektronický – spínaný zdroj, který je použit k napájení LED světla s nízkým příkonem. Jelikož mají velice nízkou spotřebu energie, tak někdy nestačí na to, aby byl zdroj stále aktivní. Ke stejné situaci může dojít i u světel s vyšším příkonem, to je nejčastěji způsobeno pohybovými čidly nebo stmívatelnými světly, kde je použit nekompatibilní stmívač.

Doporučujeme, tedy zakoupit vhodný stmívač z naší nabídky, a jestli si nebudete vědět rady, tak vám velice rádi pomůžeme s výběrem.

Slabý svit krátce po vypnutí

Tento jev je způsoben tím, že pro aktivaci LED světla je potřeba opravdu malé množství elektrického proudu. A jelikož LED světelné zdroje jako žárovky a zářivky obsahují elektrotechniku, kde jsou obsaženy filtrační členy, které dodávají světlu proud. Ten poté na krátkou chvíli sepne světelný zdroj, a tak i po zhasnutí slabě svítí. Nashromážděná energie se ale po chvilce vypotřebuje a svítidlo zase zhasne. Jde tedy pouze o krátkodobý úkaz. Viz odkaz na video:

https://www.youtube.com/watch?v=6G_AmV6QKQE

Pravidelné problikávání po zhasnutí

Jiný případ je světlo problikávájící v pravidelných intervalech dlouho po zhasnutí světla. Příčinou tohoto jevu je buď indukce elektrického napětí, která vznikla ve vodiči, nebo orientační doutnavky. Indukce elektrického proudu většinou nastává s delšími vodiči, které jsou použity na chodbách a schodištích. Napětí na vodiči nabijí kondenzátor zářivky a hned jak se naakumuluje dostatečné množství energie, světlo se automaticky rozsvítí. Kondenzátor se ale po chvilce vyčerpá a svítidlo zhasne.

U žárovek nedochází k pravidelnému blikání, ale jen k slabému svitu, jelikož se energie neakumuluje na kondenzátoru.

Jak se s těmito problémy vypořádat?

Jestli světlo lehce bliká po zapnutí, tak stačí do obvodu připojit jedno svítidlo s vyšší spotřebou energie, které to bude kompenzovat za ostatní. V naší nabídce pro to naleznete svítidla, která budou vyhovovat vaším potřebám.

Pokud jde o krátkodobý svit či poblikávání po vypnutí, tak není potřeba se tomu dále věnovat, jelikož se jedná o zcela běžný jev. Není možné ho odstranit a není to ani zdroj jakéhokoliv rizika.

Nevítané indukce, a tudíž svícení či problikávání v pravidelných intervalech se lze zbavit pomocí odrušovače v naší nabídce, který jen paralelně připojíte na svorkovnici ve svítidlu (L-N), či k žárovce. Vystačí vám jeden odrušovač na jeden světelný okruh. Jediné, co je potřeba, je najít ve svítidle vhodný prostor pro toto malé zařízení.

 

 

Odrušovač blikání LED zdrojů

 

Text+foto: LEDsviti.cz

K tomuto článku není otevřena diskuze