Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google mapy / foto: dennizn / Shutterstock.com

Ani Google Mapy neříkají všechno, jistá místa si v nich neprohlédnete

Když nevíte, kudy se vydat, necháte si poradit od Google Map. Je to logické řešení situace, přece jenom mluvíme o navigaci. I když ale budí aplikace dojem, že ví všechno, není tomu tak. Některá místa v ní zkrátka chybí.

Respektive nejdou vidět, nemůžete si je prohlédnout - buď jsou doslova smazány z povrchu zemského, nebo jsou pokryté miliony čtverečků a blíž k danému místu se nemůžete dostat. Což je zvláštní, když vezmeme v potaz to, že v rámci aplikace se můžeme dostat přímo do ulic a projít si cestu, kterou půjdeme. U některých však ikonka “žlutého panáčka” nefunguje.

Jaká místa nejsou v Google Mapách vidět?

Mezi “začtverečkovanými” místy bychom našli letiště, vojenské (a nejen vojenské) základny, také elektrárny (kupříkladu jaderné). Je však třeba konstatovat, že takto virtuálně nelze navštívit ani nádvoří města Almeria. Zatímco všechna ostatní skrytá místa si lze odůvodnit, v tomto případě není vůbec jisté, proč je místo vymazané z mapy. Přece jenom slunné pobřeží Španělska nemá, co skrývat. Nebo se pleteme?

Hledání v mapách

Nezobrazíte si základny ani řecká letiště

Jak již bylo zmíněno, Google Mapy zahalují především vojenské základny, jaderné a jiné elektrárny nebo také letiště. Mezi ukryté základny patří ta ve Francii, která leží na malém opevněném poloostrově Íve Longue. Historie této základny sahá opravdu dávno do minulosti, na Google Mapách je však rozmazána hlavně proto, že dnes slouží jako základna francouzských vojenských ponorek. Tyto ponorky však nejsou ledajaké, jsou schopné nést balistické střely.

Před světem se (alespoň co se Google Map týče) ukrývají také řecká letiště. Stejně jako jsou některé země choulostivé na svou jadernou energetiku a jaderný průmysl, pro Řecko je takovou Achillovou patou každé zdejší letiště. Jinak si totiž nelze vysvětlit, proč jsou veškerá řecká letiště zahalená do moře čtverečků a blíž se k nim zkrátka nelze dostat.

Ani Google Mapy neříkají všechno, jistá místa si v nich neprohlédnete

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!