Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
3D tisk / foto: shutterstock

3D tisk na zakázku, jak to funguje?

Přiblížíme vám moderní technologii, která převádí naprogramovanou předlohu do fyzického 3D předmětu.

Co je to 3D tisk?

Jde o výsledný produkt 3D tiskárny, která pracuje podle předlohy v programu, tzv. 3D model. Podle něj si tiskárna nastaví své trysky, tiskovou hlavu atd. Nejčastěji používaná technika 3D tisku je tzv. Fused Deposition Modelling (FDM), která pracuje na základě zatavování jednotlivých plastových filament do sebe. Tiskárna se pohybuje po jednotlivých vrstvách předmětu a většinou se využívá plastových materiálů. Druhá technika je např. stereolitografie, ze které se moderní 3D tisk vyvinul. Zde se využívá většinou pryskyřice, která je vytvrzována UV zářením. Předměty vytištěny stereolitograficky jsou hladší a kvalitnější, a proto jsou tyto 3D tiskárny také dražší.

Co vše potřebuji k vytisknutí mého výrobku?

V první řadě musíte mít jasno, jak velký předmět chcete vytisknout. Většina 3D tiskáren je omezených a nejčastěji jsou schopné vytisknout předmět o velikosti do 35 centimetrů. Pokud je tohle v pořádku, pak vám stačí v programu vytvořit 3D model, podle kterého tiskárna pracuje. Jestliže nemáte program na 3D modely, tak model vytvoříte podle výkresu, nebo pokud ani to nezvládnete, tak se stačí ozvat některé firmě, která jej vytvoří za vás. Většina firem na 3D tisk mívá svého programátora. Poslední možností je získání 3D modelu z nějaké online knihovny modelů pro 3D tisk, kterých je na internetu opravdu hodně.

Necháte si nacenit váš výrobek

Jak probíhá naceňování vašeho 3D tisku? Pokud máte svůj 3D model v programu, tak vám firma sdělí cenu opravdu rychle. Jestliže však nemáte program a máte jen své představy či technický nákres, firma musí ještě odhadnout, kolik bude stát programování 3D modelu. Také musí započítat dobu trvání tisku, která závisí na několika faktorech, jako je velikost výrobku, použité materiály, barva, přesnost tisku atd. Cenu 3D tisku se obvykle dozvíte do 24 hodin od zakázky.

Od jaké firmy si nechat udělat 3D tisk na zakázku?

Vždy asi rozhodne cena 3D tisku, také je ale potřeba zhlédnout reference, jak dlouho většinou zakázka potrvá a co vše firma nabízí za služby. Dobré zkušenosti máme s firmou 3d-tiskni.cz, která si zakládá na okamžité komunikaci a výrobek je většinou hotový do 4 dnů. K tomu vás potěší i dobrá cena, která se pohybuje již od cca 70 Kč za hodinu 3D tisku. Kromě samotného 3D tisku společnost nabízí třeba také různé materiály do tiskáren.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze