Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vývojová deska / foto: shutterstock

Seznamte se s IoT vývojovými deskami ESP8266 a ESP32

Vývojové desky Arduino a Raspberry Pi jsou všem dobře známé. Pokud ale chcete tvořit, hrát si a zkoumat svět IoT, máte mnohem větší možnosti.

Jednou z nich je například modul ESP8266, jednočipový mikrokontrolér od čínského výrobce ESPRESSIF. Modul může zpracovávat data, číst a kontrolovat GPIO, má bezdrátové WiFi připojení 2,4 GHz ve standardu 802.11 bgn s podporou WPA a WPA2.

Na co se modul ESP8266 vlastně hodí?

Aplikace jsou prakticky neomezené. Můžete si hrát v oblasti IoT, tedy internetu věcí, automatizovat procesy, tvořit řešení na přenos dat (díky integrované WiFi), zpracovávat data ze senzorů, vytvořit si vlastní web server atd. Hodí se pro domácí IP kamerový systém, monitorování malých dětí v postýlce, nositelnou elektroniku, bezdrátové polohovací systémy a mnoho dalšího. Jelikož lze využívat pro ESP8266 Arduino IDE, pokud už máte nějaké zkušenosti s Arduinem, nebude pro vás nic složitého přesedlat na tento model.

Pronikněte do tajů vývojových desek

Zkušenosti ještě nemáte? Na internetu najdete spoustu materiál, zejména v angličtině. Sháníte-li Arduino návody česky, podívejte se na blog e-shopu Laskarduino.cz. Zrovna pro modul ESP8266 tam mají krásný návod popisující konstrukce založené na desce Wemos D1 mini s modulem ESP8266. Návod vysvětluje, jak zprovoznit Arduino IDE a jak nahrát do desky program pro blikání LEDky.

Vývojová deska

Hodně muziky za málo peněz

Vyplatí se používat tyto méně známé desky? ESP rozhodně nejsou až tolik neznámé, na internetu najdete spoustu návodů a tipů, jak je využít. Jsou cenově dostupné, za stejnou nebo nižší částku dostanete lepší výbavu než u Arduina. Třeba taková ESP 32 je nejmenším modulem s 802.11b/g/n Wi-Fi BT.

Prozkoumejte další desky a moduly přímo v e-shopu Laskarduino.cz, inspirujte se na jejich blogu a pusťte se do tvoření. Je čas zrealizovat vaše nápady!

K tomuto článku není otevřena diskuze