Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Starodávná studna / foto: shutterstock

Jak probíhá čištění studní?

Nezávadná pitná voda je základ, navíc člověk bez vody vydrží maximálně týden. Pokud používáte studnu, zaslouží si náležitou pozornost, protože během několika let se na dně usadí nemalé množství usazenin.

Čištění studní je tedy velice důležité, jinak byste totiž mohli pít kontaminovanou vodu, za což by vám organismus rozhodně nepoděkoval. V následujících řádcích vám prozradíme, proč je čištění důležité.

Zejména studny kopané před dvaceti lety a více bývají ve špatném technickém stavu, protože kryty netěsní, a potom se přes ně dostávají organické nečistoty. Voda je kontaminovaná, nechutná dobře, stejně tak může zapáchat a měnit barvu. Do studny se také bez problémů dostane hornina.

Čištění studní

Čištění studní je nezbytné

Hlavním účelem čištění studní je zamezit opětovné kontaminaci a odstranit veškeré nečistoty, které se do ní mohly dostat. Podstatnou součástí studny je bezpochyby plášť, přičemž v současné době se volí především betonové skruže a betonový poklop. U starších studní se setkáte spíše s kamenným a cihlovým pláštěm.

U zmíněného prvku je nezbytné dodržet výšku, tedy plášť by měl dosahovat alespoň výšky 50 centimetrů nad okolní terén. Pokud tomu tak není, snadněji se do studny dostanou nečistoty.

Jak často by se měla studna čistit?

Co se týče opakování čištění studní, záleží to zejména na tom, jakou studnu máte, jestli je chráněná, jak je hluboká a podobně. Znečišťování je velice ovlivněno i konstrukcí studny jako takové. Pokud vám někdo řekne, že se do čištění pouští jednou za pět let, měli byste zpozornět a z takové studně raději ani nepít, protože je velice pravděpodobné, že je voda kontaminovaná.

Obraťte se v této oblasti na odborníky, již se věnují čištění studní. Více informací najdete na webové stránce Studny-sumperk.cz. Spokojení budete nejen s nabídkou služeb, ale také s cenovou politikou společnosti.

K tomuto článku není otevřena diskuze