Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
rozvodná skříň / foto: shutterstock

Potřebujete rozvaděče? Vyberte správný druh

V elektrotechnice potřebujete celou řadu prvků, mezi nimiž nechybí ani rozvaděče a rozvodnice. Současný trh je rozmanitý a nabízí nepřeberné množství variant a provedení.

V následujících řádcích vám představíme rozvaděče elektroměrové, stavební a modulové. Samozřejmě nezapomeneme ani na rozvodnou skříň.

Co si představíte, když se řeknou rozvaděče a rozvodnice? V podstatě se jedná o skříň s několika kabely, elektrickými přístroji pro jištění, měření a ovládání elektroinstalace. Samozřejmě se montuje buď na omítku, nebo i pod ni. Sehnat se však dají i samostatně stojící verze.

Rozvodná skříň

Elektroměrové rozvaděče

Slouží k přímému měření spotřeby elektrické energie. Elektroměrové rozvaděče se používají v rodinných domech, přičemž se vyrábí z různých materiálů, a to konkrétně z plastu, lakované oceli a nerezové oceli. Vybrat si dokonce můžete, jestli má být rozvaděč jako samostatně stojící pilíř, nebo si ho necháte nainstalovat do výklenku ve zdi.

Stavební rozvaděče

Další možností je stavební rozvaděč, jehož úkolem je měřit a napájet náročnější elektrické přístroje používané hlavně na stavbách. Uplatnění nachází i v případě napájení stavební techniky. Samozřejmostí je ochranné krytí alespoň IP44.

Modulové rozvodnice

V bytech, dílnách, kancelářích, ale třeba i garážích se používají modulové rozvodnice. Účel těchto rozvodnic je jednoznačný - mají měřit, jistit a ovládat elektrické obvody. V rozvodnicích jsou modulové přístroje koncových rozvodů nízkého napětí.

Elektromontáž

Rozvodná skříň

Závěrem tu je ještě rozvodná skříň, která bývá nejen plastová, ale také oceloplechová. Vybrat si můžete z několika značek. Rozvodnou skříň vyrábí EATON, Hensel, Gewiss i Schneider.

Jestliže hledáte internetový obchod, odkud si objednáte rozvaděče a rozvodnice, podívejte se do pestrého portfolia e-shopu E1.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze