Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kryokonzervace / foto: shutterstock

Rusové našli lék na nesmrtelnost, kryokonzervace už není sci-fi

Trpíte-li nevyléčitelnou chorobou anebo se jen chcete dozvědět, kam vědecké poznání dospěje za více let, než kolik by normálně trval váš život, máte možnost nechat si zmrazit mozek anebo rovnou celé tělo.

Staňte se pacientem firmy KrioRus

Učinit tak ale musíte ještě za svého života. Aby se váš mozek nebo tělo mohlo po smrti vznášet v kapalném dusíku, je nutné osobně podepsat kontrakt a samozřejmě zaplatit. Vědci a biologové pracující ve firmě tvrdí, že dokážou lidský mozek uchovat zmražený při teplotě mínus 196 stupňů Celsia a poté jej opět rozmrazit. Bohužel v neprospěch této unikátní metody hovoří fakt, že se prozatím žádného ze zmrazených osob nepodařilo rozmrazit. Možná i proto, že většina z nich se nechala zmrazit na desítky let a o brzké rozmrazení vlastně ani nestála.

Tekutý dusík

Na kolik vyjde kryokonzervace?

Zmrazit mozek si můžete nechat za necelých 350 tisíc korun, celé tělo vás vyjde na více než dvojnásobek. Na důvěryhodnosti se celému projektu snaží přidat samotná ředitelka firmy, která si sama nechala zmrazit svoje blízké včetně psa. Otázkou ale zůstává, zda bude vůbec možné nejen její blízké, ale i ostatní zmrazené přivést opět k životu.

Jeden malý zádrhel, s nímž ruští inženýři nepočítali

Bohužel s ohledem na platné zákony a morální důvody nelze mrazit živého zdravého člověka, přestože by s tímto procesem vyjádřil svůj souhlas. Ke zmrazení může dojít až po zástavě srdce. Kryoprezervace by pak měla podle současných poznatků ruských vědců proběhnout do 4 hodin od zástavy. Otázkou tedy zůstává, jestli vůbec bude možné již jednou mrtvého člověka po rozmrazení oživit.

Tekutý dusík

Zmrazit lidskou tkáň umíme i v Česku

Děje se tak díky rozvinutému průmyslu umělého oplodnění. Instituty, které se snaží vydělávat na neschopnosti některých párů počít dítě, jsou plné zmražených lidských vajíček a spermií, které jsou uchovávány v tekutém dusíku a čekají, až přijde jejich den.

 

Zdroje:

https://kriorus.ru/en/story/KrioRus-today

https://www.reuters.com/article/us-russia-cryonics-idUSKBN1ZD1FN

Rusové našli lék na nesmrtelnost, kryokonzervace už není sci-fi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!