Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bentley / foto: Pixabay

Lákají vás auta luxusních značek? Dejte pozor, připlatíte si nejen za nákup, ale i za pojištění!

Znáte ty momenty, kdy okolo vás na silnici prosviští luxusní sportovní vůz? Už jen jejich zvuk je nezaměnitelný, nemluvě o tom, jaké to musí být, když jste to vy, kdo sedí za volantem.

Pokud zvažujete, že byste sáhli do celoživotních úspor a takové auto si pořídili, raději s tím počkejte. Luxusní značky totiž mají nejen vysokou cenovku, ale také drahý provoz.

Povinné ručení za desítky tisíc

Když si koupíte nové auto, ještě před jeho přihlášením do registru vozidel si musíte vyřídit takzvané povinné ručení. Povinné se mu říká z toho důvodu, že se jedná o zákonné pojištění vozidelbez něj na silnici vyrazit nesmíte, pokud tedy nechcete riskovat nemalou pokutu.

Jak možná víte, povinné ručení slouží pro případy, kdy svým chováním způsobíte dopravní nehodu, při které vznikne škoda na zdraví či majetku jiným osobám. Pojišťovna jim pak proplatí vámi zaviněné škody, díky čemuž nezůstanete nikomu nic dlužní. Na škody na vašem voze se ale pojištění nevztahuje.

Když si pořídíte luxusní auto – a nemusí to být vyloženě Ferrari, ale třeba i model vyšší třídy od značky Audi – zaplatíte výrazně více, než kdybyste kupovali ojetý Volkswagen Polo. Auta drahých značek jsou totiž obvykle výkonnější než běžně prodávané modely a mohou tedy napáchat mnohem větší škody. 

Ročně si tedy budete muset na povinné ručení připravit částku spíše v řádech desetitisíců než jen pár tisíc.

Havarijko i za statisíce

Opravdu velké náklady ale začínají až v momentě, kdy se rozhodnete pro svůj nový luxusní vůz sjednat havarijní pojištění. Jak jsme si řekli, u povinného ručení máte jistotu pokrytí pouze těch škod, které jste v způsobili ostatním. U havarijního pojištění je to naopak – pojišťovna proplácí škody způsobené vám.

Zde však vzniká velký problém, protože luxusní auta nemají jen vysokou pořizovací cenu, ale i velmi drahé náhradní díly. Pokud tedy dojde k poškození vašeho auta, pojišťovnu to nebude stát jen několik desítek tisíc, ale celé statisíce – záleží samozřejmě na míře poškození a konkrétnímu typu závady. 

Roční pojistné však budete mít stejné a připravte se na to, že bude nejspíš opravdu vysoké. Například majitelé některých modelů značky Ferrari každoročně zaplatí více než sto tisíc korun. U běžnějších, avšak stále luxusních značek, jako je Jaguar, Audi nebo Mercedes, se většinou vejdete do sto tisíc.

Ceny náhradních dílů navíc v poslední době dost stoupají, takže lze předpokládat, že ceny pojištění aut budou do budoucna ještě stoupat.

Bezpečnou jízdou k lepším cenám

Jestliže chcete na pojištění platit méně, v první řadě musíte najít pojišťovnu s nejvýhodnější nabídkou – takže je porovnávání vždy na místě. Spousta z nich navíc nabízí lepší ceny, pokud si sjednáte balíček povinného ručení a havarijního pojištění, takže je lepší obě varianty řešit najednou.

Velký vliv na cenu pojištění může mít i styl vaší jízdy. Na základě bezpečné jízdy bez nehod se vám na konto přičítají bonusy, které cenu pojištění snižují. Konkrétní sleva se opět liší v závislosti na vybrané pojišťovně.

Funguje to ale i naopak. Za každou nehodu, která vyžaduje čerpání pojistky, získáte takzvané malusy. Ty cenu pojištění naopak zvyšují, jelikož pro pojišťovnu představujete větší riziko.

Sečteno a podtrženo – luxusní auta nejsou pro každého, a i když máte prostředky na jejich zakoupení, musíte počítat s vysokými náklady na jejich provoz. Přece jen se jedná spíše o životní styl než jen kus zboží a na to je třeba myslet. Ze svého snu byste se mohli velmi rychle probudit do tvrdé reality a s vaším naleštěným miláčkem se rozloučit ještě dříve, než byste si ho stihli pořádně užít. 

Lákají vás auta luxusních značek? Dejte pozor, připlatíte si nejen za nákup, ale i za pojištění!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!