Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Focení v dešti / foto: shutterstock

Jak pořídit úžasné fotky v dešti

Stejně jako každé roční období, tak i každé počasí fotografům nabízí nepřeberné množství příležitostí k pořízení úchvatných záběrů.

A nejinak je tomu i v případě deštivého počasí. Málokomu se chce jít ven na procházku, když prší, ale správný fotograf udělá pro zajímavý snímek mnohdy cokoli. Podívejte se na následující rady, které vám pomohou, abyste byli i v dešti úspěšní.

Dříve, než se pustíte do samotného focení, nezapomeňte na déšť připravit sebe a své vybavení. Vám se bude hodit nepromokavé oblečení a pořádné boty, foťák zase ochráníte speciálním návlekem a kvalitní fotobrašnou.

Jak fotit v dešti

Jen málokdy budete mít za deště ideální světelné podmínky, většinou budou spíše horší. Tento nedostatek vyřešíte nastavením delšího expozičního času. Tím dostanete na snímek více světla a zároveň se bude zdát, že jsou kapky v pohybu. Také lze nechat fotoaparát v automatickém režimu, který za vás vyhodnotí nejlepší kombinaci nastavení.

Padající kapky skvěle vyniknou v protisvětle, nebo naopak proti tmavému pozadí. Proto si nejdříve vyberte místa, která právě takové podmínky splňují. V podobných situacích si natrénujete, jak nastavit expozici, abyste dosáhli vysněných výsledků.

Nebojte se vyrazit také do města, kde zužitkujete nově nabyté zkušenosti. I zde se zaměřte na pozadí a protisvětlo. Svůj objektiv zaměřte například na okna, výlohy a vodní plochy, kterých kolem vás bude jistě dostatek.

S delším expozičním časem dosáhnete efektu „pomalu“ padajících kapek, ale jestli chcete naopak pohyb dešťových kapek takzvaně zmrazit, budete muset upravit nastavení fotoaparátu. Nejdříve v manuálním režimu zkraťte čas závěrky na minimální hodnotu a poté za účelem přístupu co nejvíce světla snižte clonové číslo. Celkovou expozici záběru vyladíte nastavením citlivosti ISO v závislosti na světelných podmínkách. Maximálního zvýraznění znehybnění docílíte využitím blesku (ideálně externího).

Jak fotit po dešti

Pod slovem déšť si většina z nás představí jen padající kapky vody. Byla by ale škoda k focení nevyužít i chvíle, které přicházejí po něm. Zakomponujte do svých snímků také duhu, mlhu, která se povaluje na polích nebo kaluže, které na zemi najdete ještě následující den.

Jak fotit vodní kapky

Již jsme zmínili, že při nastavení delšího expozičního času mohou dešťové kapky na fotografiích připomínat spíše provazy, zatímco krátký čas kapky ve vzduchu „zmrazí“.

Nastavit správně expoziční čas je zjednodušeně řečeno pouze polovina práce. Tou druhou je práce s clonou, a tím pádem hloubkou ostrosti celého záběru. Volba clonového čísla hraje nejen při focení deště velmi důležitou roli, protože právě hloubka ostrosti dotváří atmosféru výsledné fotografie.

Další způsob, jak zachytit deštivou náladu z neobvyklého pohledu, nabízí černobílý film. Ten opravdu doporučujeme, protože dramaticky vyhlížejícímu nebi černobílá fotografie vysloveně sluší.

Jak pořídit úžasné fotky v dešti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!