Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svorkovnice / foto: Vladimir Zhupanenko / Shutterstock.com

Elektrikář bez svorkovnic je jako elektrikář bez ruky! K čemu všemu jsou potřeba?

K základním elektrosoučástkám patří bezesporu svorkovnice, bez kterých si neporadí žádný profi ani hobby elektrikář. Velmi často se můžete v praxi setkat s pojmem čokoláda, kterým svorkovnici označují jak laici, tak profíci. Co vlastně svorkovnice je, k čemu se používá a jaké druhy známe, najdete v následujícím článku.

Svorkovnice najdete ve většině elektrických obvodů

Svorkovnice, které jsou vlastně souborem více elektrikářských svorek se používají ke spojení nebo připojení kabelu, kabelových měděných a hliníkových vodičů a drátů. Tyto svorky jsou vhodné jak pro vodiče s pevným jádrem nebo laněné vodiče, ale i pro ohebné vodiče a dráty z jemných měděných spletených lanek s použitím kabelových ukončovacích dutinek.

K spojení, které svorkovnice poskytuje je také vhodné dodat, že se jedná o rozebíratelné propojení více vodičů. Může být také součástí elektrického zařízení a sloužit pro připojení přívodních vodičů. Vždy jde především o dlouhodobé připojení, které by měl provádět kvalifikovaný odborník. Svorkovnici můžeme jinak popsat také jako více mechanicky spojených, ale elektricky izolovaných svorek.

Svorkovnice se používají v elektrických zařízeních, jak průmyslových, tak i každodenní potřeby. Její použití je velmi jednoduché, protože stačí odstranit izolaci z vodiče v délce několika milimetrů, zasunout vodič do otvoru svorky, přitáhnout šroub šroubovákem či přitlačit pružinovou sponu.

S jakými typy svorkovnic se můžete setkat?

Svorkovnice se dělí jednat podle způsobu připojení svorkovnice, ale i podle vlastního konstrukčního provedení. Navíc jsou zde pak speciální typy svorek.

Podle způsobu připojení se svorkovnice dělí na svorkovnice se šroubovými svorkami, svorkovnice s pružinovými svorkami, zářezové svorkovnice, svorkovnice s plochými kolíky a pájecí svorkovnice.

Z ohledu na konstrukční provedení se svorkovnice dělí na lustrové svorkovnice, které jsou připojovány šroubovými svorkami. Dále pak na řadové svorkovnice, jež se používají v rozvaděčích a usazují se na DIN lištu. Kromě toho také na přístrojové svorkovnice, které jsou součástí krytu elektrického zařízení včetně elektromotorů, ale i svorkovnice do DPS, které se osazují do plošných spojů.

Téměř 2 000 druhů svorkovnic naleznete v nabídce elektro specialisty tme.eu, který navíc nabízí téměř 500 000 kusů dalších elektrosoučástek, vybavení, ale i profi nářadí. Tak se tam skočte o chvilce volného času podívat.

Elektrikář bez svorkovnic je jako elektrikář bez ruky! K čemu všemu jsou potřeba?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!