Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fotovoltaické panely / foto: shutterstock

Solární panely se za všech okolností vyplatí

Ceny energií jsou nejen v našich zeměpisných šířkách velmi drahé drahé, což samozřejmě nutí firmy, ale i celou řadu domácností výrazně šetřit. Omezuje se hlavně používání různých druhů elektrospotřebičů, méně se svítí a také topí.

Zvětšila se i poptávka po solárních panelech. Nejedná se o zrovna drobnou investici, nicméně to neznamená, že je špatná. Právě naopak. Pořídit si svou malou solární elektrárnu je dobrý nápad.

Není dobré šetřit na všem

Existuje celá řada škarohlídů, kteří již dlouhá léta zvěstují solárním panelům brzký konec. A i přesto se používají ve stále větší míře. Samotné panely jsou totiž finančně docela dostupné. Také proto není nutné kupovat si zrovna ty nejlevnější.

Obvykle mají asijský původ a nejsou příliš kvalitní. Jejich životnost je velmi malá a ani co se efektivity týče, nejsou na tom příliš dobře. Opravdu dobré panely od renomovaných firem stojí sice o něco více, nicméně vyšší cenu vynahrazují svými dobrými vlastnostmi.

Solární panely

Panely pro ohřev vody

Jak již bylo naznačeno výše, cena solárních panelů se může dosti lišit. Ty nejlevnější však nestojí za řeč. Kvalitní verze určené pro ohřev vody se dají koupit již od pěti tisíc korun za jeden metr čtvereční. Je samozřejmě možné pořídit si i dražší typy, klidně i za patnáct tisíc korun. Kdo však se solární energií začíná a nechce příliš utrácet, nejspíše se bude držet raději v nižších cenových hladinách.

Už i pětitisícové fotovoltaické panely na ohřev vody dokáží vyprodukovat až 500 kWh energie během jediného roku. Nezdá se to jako moc, ale vždy je možné další panel koupit a napojit do soustavy. Při dnešních cenách elektřiny, které často překračují 9,- Kč/kWh i s DPH, je tak možné ušetřit pomocí jediného panelu až 4500,- Kč.

Zdá se to jako sen, ovšem je potřeba se držet při zemi. Krom panelu je potřeba zaplatit ještě celou řadu dalších věcí, třeba zásobník na teplou vodu a instalace také není zadarmo. Během několika let se však tato investice bohatě zaplatí. Při průměrně dvacetileté životnosti jednoho panelu jde o dobře vložené peníze.

K tomuto článku není otevřena diskuze