Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní ventilace / foto: shutterstock

Co je to rekuperace vzduchu?

Rekuperace je domácí větrací systém, který využívá teplo, jenž by se jinak ztratilo konvekcí, a potom tímto teplem ohřívá čerstvý vzduch přiváděný zvenčí. Někdy se označuje jako systém se zpětným získáváním tepla. V následujících řádcích vám o ní prozradíme více zajímavých informací.

Použití rekuperace přináší spoustu benefitů nejen pro domácnosti, ale i mnohé komerční prostory. Systém přenáší teplotu vydýchaného vzduchu na studený vzduch přiváděný zvenčí, aniž by se fyzicky míchaly.

Jak rekuperace vzduchu funguje?

Základním prvkem je jednotka umístěná většinou v podkroví či střešním prostoru. U rekuperační jednotky vás zřejmě nepřekvapí, že je zodpovědná za odsávání vzduchu z místností a nasávání čerstvého vzduchu zvenčí. Součástka známá jako výměník tepla zase umožňuje systému předávat teplo z proudu teplého do proudu studeného. Jelikož jsou oba proudy vzduchu zcela oddělené, nehrozí křížová kontaminace.

Čerstvý vzduch nasávaný zvenku prochází filtrem, jenž zachytí všechny velké částice, jako jsou pyl a další látky a alergeny. Díky tomuto filtrování jsou systémy zpětného získávání tepla účinným způsobem, jak zlepšit kvalitu vzduchu v domácnosti. Rekuperace do bytu využívá teplo, které se už v interiéru nachází, a tak není třeba, aby si ho vyráběl systém sám.

Snižte své účty za vytápění

Účty za spotřebu energie, zejména pak za vytápění, jsou velkým zdrojem frustrace, a proto spousta domácností hledá způsob, jak je snížit. Systém rekuperace vzduchu vám umožní snížit účty za vytápění tím, že začnete efektivněji využívat vyrobené teplo.

Zlepšení kvality vzduchu

Většina z nás se nikdy nezamýšlí nad tím, jaká je kvalita vzduchu v místnostech. Pokud však žijete v blízkosti města, je velice pravděpodobné, že vzduch ve vašem domě je plný škodlivin. Rekuperace však neustále odčerpává starý vydýchaný vzduch a přivádí do místností čerstvý chladný vzduch, takže není šance, aby se ve vzduchu hromadily alergeny a vlhkost.

Co je to rekuperace vzduchu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!