Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Repasovaný notebook / foto: Suti Stock Photo / Shutterstock.com

Repasovaný notebook jako správná volba? Poznejte výhody i nevýhody

Repasovaná výpočetní technika je pojem, který napříč sortimentem stolních počítačů a notebooků rezonuje již poměrně dlouho. Přesto se spousta lidí domnívá, že jde o podřadné zboží nevalné kvality. Na druhé straně barikády naopak stojí spokojení uživatelé, jež na své stroje nedají dopustit. Jak to tedy s „repasy“ ve skutečnosti je?

Když se řekne „repasovaný“

Ať už jde o repasované notebooky či PC, v obou případech máme na mysli výpočetní techniku staršího data výroby, která byla vyřazena z důvodu inovace, ale přitom stále nabízí dostatečný potenciál pro další využití.

Sortiment repasované notebooky obvykle pochází od větších korporací, jako jsou banky, pojišťovny a dalších větších společnosti, které mění počítače po poměrně krátkém období. Většinou se jedná o zařízení prémiové kvality (např. tzv. business notebooky) charakteristické kvalitními materiály, a proto i nadprůměrnou životností. Stejným způsobem lze ušetřit také za repasované mobily.

Co se děje před znovuuvedením do prodeje?

Jakmile jsou notebooky či PC vyřazeny z portfolia původního majitele, odkoupí je firma, která se specializuje na renovace (např. Bigon.cz). Následuje proces důkladného počištění a případná výměna některých hardwarových součástí (např. starších pevných disků za modernější SSD), instalace operačního systému a další dílčí úpravy.

Klíčové výhody a nevýhody

Hlavním aspektem je bezkonkurenční poměr ceny, kvality a výkonu. Po renovaci se do prodeje dostávají zařízení, která jsou připravena na několik dalších let běžného provozu, ale stojí třeba i o polovinu méně než nové počítač se srovnatelnými parametry. A přestože nejde o nové zboží, prodejci na něj poskytují platnou záruku.

Za nevýhodu lze považovat nižší kapacitu originální baterie, kterou však není problém vyměnit za novou. Na některých kouscích se také mohou objevit drobné kosmetické chyby (např. oděrky) – ty samozřejmě nijak neovlivňují funkčnost.

Shrnuto a podtrženo: repasovaná výpočetní technika představuje rozumnou volbu pro každého, kdo shání špičková zařízení za skvělé ceny.

Repasovaný notebook jako správná volba? Poznejte výhody i nevýhody

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!