Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Volná dálnice / foto: pixabay.com

Také jste si koupili motorku? Rekordní prodeje roku 2022 už se na cestách projevují

Motorky jsou mezi Čechy stále oblíbenějším dopravním prostředkem. Jejich provoz je méně nákladný než v případě auta. Ve městě mohou být rychlejší než auto. A hlavně: jejich pořizovací cena může být výrazně nižší než u auta. Proto není divu, že za poslední dva roky na našich silnicích přibylo bezmála 48 tisíc nově registrovaných motocyklů.

A začátek sezony 2023 ukazuje, že číslo může i nadále stoupat.

Prodeje motorek trhají rekordy

Rok 2021 přinesl na české silnice 22 tisíc nově registrovaných motorek. Za rok 2022 přibylo v registru dalších téměř 26 tisíc motocyklů. Český národ pokračuje v dlouhodobé tradici motosportu i přepravy na slabších motocyklech, určených právě jen k přemístění se do práce a zpět, nebo za vyřízením běžných povinností v okolí, třeba na úřadech.

Zvyšují se i počty pojistek na motorku

Spolu s rostoucím počtem registrovaných motocyklů se zvyšuje i počet sjednaných povinných ručení na motocykl nebo motocyklových havarijních pojistek. Stejně jako u aut, slouží povinné ručení k úhradě vzniklých škod na zdraví a majetku třetích osob. To havarijní pak k odškodnění pojistných událostí u pojištěné motorky a jejího řidiče.

I u motocyklů má jejich majitel povinnost sjednat povinné ručení ještě před tím, než vyjede na silnici. V posledních letech začali motocyklisté více využít sezónní a krátkodobé pojištění na motocykl. Vzhledem k tomu, že se v našich končinách nedá motorka provozovat celoročně (snad až na výjimky), je rozmach sezónního pojistek pochopitelný.

Pro cenu povinného ručení na motocykl platí podobná pravidla jako u aut

Stejně jako u aut, i u motorek se výše povinného ručení odvíjí od vícero parametrů. Těmi jsou:

  • výše pojistného plnění,
  • věk pojištěného motocyklisty a místo jeho bydliště,
  • typ motocyklu a objem motoru,
  • počet měsíců bezeškodního průběhu.

Odborníci poukazují na vysokou nehodovost

Nejen pojišťovny, ale i Mezinárodní databázi silniční dopravy a nehodovosti však ukazují, že k nehodám na motorkách dochází v České republice velmi často. V roce 2021 bylo na českých silnicích usmrceno přes 80 motocyklistů, v roce 2022 pak 62 motocyklistů.

Každoročně je u nás při nehodách zraněno několik tisíc motorkářů. Z celoevropského pohledu je na tom nejhůře Řecko, Slovinsko a Portugalsko. Naopak k premiantům patří Litva, Dánsko a vítězné Švédsko. Zda je to kulturou provozu, nebo klimatickými podmínkami, těžko odhadovat.

Jak jezdit bezpečně na motorce a jak se chovat bezpečně vůči motorkářům na silnicích

Motorkáři se zjara musejí rozjezdit. Celou sezonu na svém stroji neseděli, a tak potřebují pár jízd k tomu, aby jej zase dostali do ruky. Stejně tak si na jaře musejí na motorky na silnicích zvykat i ostatní řidiči, které v zimě většinou nic dalšího nerušilo.

Ostatní pokyny platí pro celou motocyklovou sezonu. Pro motorkáře:

  • ostatní účastníci provozu nemusejí být schopni správně odhadnout vaši rychlost
  • nechávejte si dostatečný odstup od ostatních vozidel
  • pozor na náhlé brzdění, motorka se může snadno smeknout - při brzdění se chová jinak než automobil
  • zejména ve městě pozor na chodce.

A nakonec pro ostatní řidiče:

  • věnujte zvýšenou pozornost dopravní situaci nejen před vámi, ale i za vámi a vedle vás
  • motorky zrychlují rychleji než auta, očekávejte to
  • při předjíždění motorkáře si od něj nechte dostatečný rozestup, nelze jet těsně vedle něj
  • neblokujte motocyklistu, umožněte mu plynulé předjetí.

 

Zdroje:

https://www.povinneruceni.biz/povinne-ruceni-na-motocykl

https://www.garaz.cz/clanek/servis-auto-cisla-statistiky-cesi-propadli-motorkam-a-kupuji-je-ve-velkem-v-bezpecnosti-vsak-patrime-na-chvost-evropy-21009872

Také jste si koupili motorku? Rekordní prodeje roku 2022 už se na cestách projevují

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!