Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Portálové jeřáby / foto: Igor Tumarkin / Shutterstock.com

Portálový jeřáb je klíčový prvek průmyslu

Portálový jeřáb je obrovské strojní zařízení nacházející uplatnění na mnoha staveništích, v přístavech i továrnách po celém světě.

Slouží především pro manipulaci s těžkým nákladem, přičemž se svou robustní konstrukcí a vysokou nosností se stává nepostradatelným pomocníkem v mnoha průmyslových odvětvích.

Struktura a funkce

Hlavním charakteristickým rysem tohoto jeřábu je takzvaná portálová konstrukce. Samotný jeřáb se skládá ze dvou vysokých sloupů propojených horní nosníkovou konstrukcí, pod níž je nainstalován pohyblivý vozík. Zmíněný vozík slouží k tomu, aby se na něj zavěsil zvedací mechanismus.

Při pohybování vozíkem se přesouvá náklad v horizontálním směru, ovšem zvedací mechanismus má za úkol zase vertikální pohyb. Portálové jeřáby jsou poháněny elektrickými motory, ale můžete se setkat taktéž s hydraulickými alternativami.

Konstrukce portálových jeřábů

Využití

Konstrukce portálových jeřábů je navržena tak, aby se jeřáby používaly bez problémů v přístavech pro nakládání a vykládání kontejnerů z nákladních lodí. Portálový jeřáb se vyznačuje velkou nosností, navíc umožňuje pohyb v obou osách, a tím pádem je manipulace s těžkým nákladem na velkých plochách rychlá a efektivní.

Vedle přístavů se portálové jeřáby využívají i v těžkém průmyslu, a to například v ocelárnách nebo při montáži velkých strojních zařízení.

Výhody a nevýhody

Hlavní předností takového jeřábu je vysoká nosnost, a ještě i flexibilita v manipulaci s nákladem. Ještě je nezbytné zmínit i robustnost a dlouhou životnost. Samozřejmě existují i nějaké negativní stránky, přičemž portálové jeřáby jsou poměrně nákladnou záležitostí, a to jak na pořízení, tak i údržbu. Počítejte i s tím, že je nezbytné mít dostatečný prostor pro instalaci a provoz portálového jeřábu.

Portálový jeřáb je výjimečné strojní zařízení, které významně zefektivňuje práci v mnoha odvětvích. Jeho konstrukce a funkcionalita jej činí nezbytným pomocníkem v moderním stavitelství a průmyslu.

Přístavní jeřáby

Obraťte se na profesionály

Pokud jsou tedy ve vašem hledáčku portálové jeřáby na míru, není nic jednoduššího než se obrátit na profesionály v oboru. Většinou mají ve svém produktovém portfoliu taktéž jeřáby mostové, podvěsné, nevýbušné a jeřábové. V některých situacích možná budete potřebovat ještě jeřábové dráhy, kladkostroje a další speciální vybavení jeřábů.

Jeřáby jsou zkrátka klíčovým prvkem ve většině stavebních a průmyslových oblastech a jejich význam je nesporný. Zvládnete s nimi zvedat a přesouvat těžká břemena, dosáhnete velkých výšek a pochopitelná je i přesnost a flexibilita. Neváhejte a přizvěte k práci stroje, s nimiž zvýšíte efektivitu a zlepšíte také kvalitu. Jeřáby si můžete buď pronajmout, nebo zakoupit. To záleží pouze na vás.

K tomuto článku není otevřena diskuze