Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velkoformátový tisk / foto: Aleksandar Malivuk / Shutterstock.com

Jakou firemní tiskárnu vybrat? Tady jsou 4 základní typy tiskáren

Přestože je dnes moderní digitální kancelář a mnoho firemních dokumentů se digitalizuje, tiskárna je věc, která z firem zkrátka nevymizí. Hledáte právě do své společnosti tiskárnu, která vyhoví všem vašim potřebám a zároveň za její provoz a údržbu nezaplatíte majlant? V tomto článku se zaměříme na čtyři základní typy tiskáren a pomůžeme vám s výběrem.

1. Laserová tiskárna 

Pokud tisknete velké množství černobílých dokumentů, pořiďte si laserovou tiskárnu. Funguje na principu elektrografie, kdy se přenese práškový toner na papír pomocí laseru a válce nabitého elektrostatickou elektřinou. Její velkou výhodou je rychlost, některé druhy laserových tiskáren dokážou vytisknout více jak 40 stran textu za minutu.

Tonery mají dlouhou životnost, díky čemuž je jejich provoz a údržba poměrně levná. Laserová tiskárna je vhodná hlavně pro úřady, banky a firmy, které tisknou hlavně černobílé textové dokumenty. 

Na trhu najdete i barevné laserové tiskárny, ale jejich cena je výrazně vyšší a kvalita je v porovnání s inkoustovou tiskárnou poměrně nízká. 

2. Inkoustová tiskárna 

Inkoustové tiskárny jsou ideální pro firmy, které potřebují tisknout barevné dokumenty a fotografie. Pořizovací cena je často velmi nízká, údržba je ale oproti laserové tiskárně dražší. Potřebujete totiž doplňovat barevnou kazetu (cartridge) s inkoustem.

Výhodou je ale naopak kvalita barevných dokumentů. Tento typ tiskárny se tedy hodí pro tisk různých marketingových materiálů či fotografických portfolií. Pokud tisknete barevně jen sporadicky, dejte si pozor na zaschnutí inkoustu.  

Oproti laserové tiskárně je inkoustová o dost pomalejší a nehodí se pro častý tisk textových dokumentů. 

3. Multifunkční tiskárna 

Multifunkční tiskárny jsou stále populárnější volbou pro firmy i domácnosti, které potřebují více funkcí v jednom zařízení. Tyto tiskárny kombinují tisk, skenování a kopírování. Ušetříte tak peníze i místo v kanceláři. Některé tiskárny dokonce nabízejí 4v1 – tzn. tisk, skenování, kopírování a fax.

Multifunkční tiskárnu seženete s technologií laseru i inkoustu. Je to rozhodně skvělá volba, pokud tyto funkce nevyužíváte tak často.

Nevýhodou je nižší kvalita všech těchto funkcí – jak už to bývá u zboží, které spojuje více zařízení do jednoho. Pro profesionální použití je samozřejmě lepší použít samostatný skener i kopírku. 

4. Velkoformátová tiskárna 

Pravidelně tisknete formáty větší než A4? Pak se vám bude hodit velkoformátová tiskárna. Používá se například pro tisk technických výkresů, plakátů, map či vizualizací. Obzvlášť nejrůznější grafické návrhy umí vytisknout ve velmi vysoké kvalitě. 

Technologii tisku si můžete zvolit v závislosti na tom, jak budete tiskárnu používat. V případě, že budete tisknout hlavně technické výkresy a další černobílé dokumenty, doporučujeme vsadit na laserový model velkoformátové tiskárny. Pokud naopak potřebujete tisknout barevné grafické návrhy ve vyšší kvalitě, zvolte inkoustový model.

Podobně jako další druhy tiskáren, i velkoformátové mají možnost oboustranného tisku. Používat můžete jak běžný papír, tak i technický, fotografický či samolepicí. Záleží na tom, jaký konkrétní typ a značku tiskárny si vyberete.

Mezi nejoblíbenější značky velkoformátových tiskáren patří HP, která nabízí širokou škálu modelů a funkcí. Pokud si nevíte rady, navštivte předváděcí centrum Copy General, kde uvidíte tyto tiskárny v praxi.

Výběr firemní tiskárny se odvíjí od více faktorů. Jedním z nich je vaše konkrétní potřeba. Zvažte, jaké typy dokumentů budete tisknout nejčastěji a jakou kvalitu tisku vyžadujete. Dále je důležité vzít v potaz cenovou dostupnost a náklady spojené s provozem tiskárny.

Výběr správné firemní tiskárny je důležitým rozhodnutím, které ovlivní efektivitu celé vaší firmy. Vyplatí se tedy udělat si průzkum trhu nebo se obrátit na odborníky, kteří vám pomohou najít ideální tiskárnu pro vaše specifické potřeby. 

Jakou firemní tiskárnu vybrat? Tady jsou 4 základní typy tiskáren

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!