Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
STK / foto: shutterstock

Technická kontrola vozidel se nedělá jen pro legraci

Každé dva roky musí auto projít takzvanou technickou kontrolou. U starších vozidel je to často o strach, zda auto splní všechny podmínky. Pryč jsou doby, kdy prošlo každé auto.

Technická kontrola je povinnost

Technická kontrola (neboli STK) je kontrola motorového vozidla podléhající podmínkám stanovených zákonem. Kontroly provádí stanice technické kontroly. Na základě projití technickou kontrolou můžeme usuzovat, že dané vozidlo je způsobilé k tomu, aby jezdilo na silnici a nijak jeho technický stav neohrožoval majitele vozu ani další účastníky silničního provozu.

Pracovník technické kontroly
Pracovník technické kontroly – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud STK zapíše do zprávy doporučení na odstranění drobných závad, udělejte to

Když je auto ve stavu, že sotva technickou projde, většinou je pak ve zprávě z kontroly doporučení na odstranění závad. Radíme vám, odstraňte tyto drobné závady. Sice to jsou závady, které nebrání užívání automobilu, ale můžou způsobit velké problémy.

Perfektní ukázku máme v dokumentech, které nám byly poskytnuty do redakce. Ve zprávě z technické kontroly, která proběhla nedávno (před čtyři sta kilometry) bylo jasně patrné, že palivové hadičky auta mají své za sebou. Přesněji: Palivové a přívodní hadice nejsou v dobrém stavu, jsou popraskané, avšak nebrání provozu a nijak neohrožují…..Realita však byla zcela jiná – hadičky se znenadání vznítily a požár pod kapotou byl uhašen jen díky pohotovosti přihlížejícího. Hadičky měly být vyměněné hned po STK, kdy byla jejich výměna doporučena.

Údržba automobilu
Údržba automobilu – Zdroj: Shutterstock.com

STK je především pro naši bezpečnost

Jak již bylo zmíněno, STK není jen pro zlost majitelů aut, ale je především pro naši bezpečnost. Na technické kontrole nám zkontrolují nejen již zmiňované hadičky, ale i brzdový systém, emise atd.

 

Zdroj:

https://www.auto.cz/resite-stk-kompletni-prehled-ktery-vam-pomuze-136485

Technická kontrola vozidel se nedělá jen pro legraci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!