Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak vybrat bojler / foto: wterm.cz

Jak vybrat bojler – otázky a odpovědi

Chystáte se kupovat nový bojler? Abyste vybrali ten nejvhodnější, je dobré vědět, na co se zaměřit a jaké parametry jsou důležité. Projděte si následující otázky, které při výběru bojleru často padají.

Jakou máte spotřebu vody?

První věc, kterou je dobré vzít na vědomí je, jakou budete potřebovat velikost bojleru. Ta se určuje podle toho, kolik lidí bude bojler na vodu používat. 1–2 lidi nejlépe využijí bojler s objemem kolem 80 l, rodiny do 4 členů budou potřebovat spíše bojler s objemem okolo 120 - 150 l a pro domácnosti s více jak 5 členy je vhodný bojler kolem 200 l.

Vybrat správný objem bojleru je důležité, protože malý objem může způsobit, že vám teplá voda nevyzbyde na všechno, co za den potřebujete umýt, a naopak přebytek teplé vody způsobuje větší výdaje na energiích.

Tlakový nebo beztlakový?

Další důležitá otázka je, zda chcete elektrický zásobníkový ohřívač vody tlakový nebo beztlakový. Beztlakové bojlery (nazývané také jako beztlaké bojlery) lze připojit pouze k jednomu místu, to znamená, že každý kohoutek bude potřebovat vlastní ohřívač vody se zásobníkem. Tyto bojlery jsou ideální do interiérů, kde netrávíte celé dny. Mívají objem do 15 l. Tlakový bojler se vám bude více hodit do bytů či rodinných domů, jelikož jde připojit na více odběrných míst. Tyto bojlery mívají větší objem. Více o rozdílech si můžete přečíst v našem článku ZDE.

Jak vybrat bojler

Kolik místa na bojler máte?

Primárně se vyrábí 2 druhy bojlerů, vertikální a horizontální. Vertikální bojler zabírá více místa, zato se v něm ale méně míchá teplá a studená voda. Horizontální bojler je skladnější, dá se umístit pod strop, ale dochází v něm k většímu míchání teplé a studené vody, což se může promítnout do výdajů za energie, protože bude nutné vodu déle ohřívat.

Oba typy bojlerů v různých litrážích najdete u společnosti Wterm. Můžete si vybrat malé bojlery do 15 litrů i elektrické bojlery s objemem 20 - 500 litrů.

Jak úsporný je bojler?

Podstatné je, aby váš bojler byl co nejúspornější, což znamená, že chcete aby měl co nejlepší tepelnou izolaci zabraňující tepelným ztrátám. Můžete se orientovat podle parametru, který se posuzuje podle měření tepelných ztrát vyjádřených v kWh/24 hodin/litr (únik tepla z 1 litru vody za hodinu). Čím nižší číslo, tím úspornější bojler.

Jaké funkce může bojler mít?

  • Funkce ECOtronic umožňuje bojleru se, jednoduše řečeno, naučit vašim potřebám a zvykům, což mu umožňuje podle nasbíraných dat automaticky vodu ohřívat podle vaší potřeby.
  • Antifreeze je funkce, která předchází poškození bojleru tím, že udržuje teplotu vody nad 5 °C, což se hodí zejména v zimě u objektů, které nejsou trvale obývané.
  • Funkce Anti-Legionella umožňuje bojleru zabránit šíření bakterie Legionella tím, že dlouhodobě sleduje teplotu vody. Když voda nedosáhla teploty 70 °C za posledních 30 dní, vodu na tuto teplotu automaticky ohřeje, čímž jí dezinfikuje.
  • Některé elektrické bojlery nabízí LED display a možnost výběru režimu pro bojler. Také může ukazovat aktuální teplotu vody a dobu, po kterou se voda bude ohřívat na požadovanou teplotu, případně může zobrazovat informace o poruchách.

Svoji kapitolu pak představují kombinované bojlery a akumulační nádrže. Akumulační nádrže jsou vhodné pro akumulaci tepla z krbových vložek, solárních panelů nebo z kotlů na tuhá paliva.

Jak vybrat bojler

Jak se o bojler správně starat?

Nezapomínejte, že bojler je potřeba pravidelně čistit, jinak může začít ztrácet účinnost a spotřebovávat více energie. Důležité je pravidelné čištění vodního kamene a jednou za stanovený čas (nejčastěji jednou za 2 roky) je potřeba vyměnit hořčíkovou tyč, ta totiž chrání vnitřek bojleru před korozí. Se správnou péčí vám bojler může vydržet dlouhá léta.

 

 

K tomuto článku není otevřena diskuze