Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Počítačová hra prý inspirovala teroristy

Ten obrázek vypadá hrozivě. Je na něm vyobrazen zničené hlavní město Spojených států amerických – Washington D.C.

V popředí je vidět totálně zdevastovaný Kapitol a ponuré vyznění rozhodně na optimismu nepřidá.

Teroristická propaganda
Ale co – je to přeci jen obrázek z počítačové hry. Konkrétně z Falloutu 3, který se bude odehrávat ve Washingtonu D.C. a jeho okolí několik let po nukleární katastrofě. Jako takový se dá označit dokonce za povedený.

Jenže některá média přišla se šokující zprávou, že obrázek slouží k teroristické propagandě. Podle jedné soukromé zpravodajské služby zaznamenali agenti cirkulaci hrozivé vize na webových stránkách islámských radikálů a dokonce prý byla přítomná v několika náborových videích.

Nějak takhle si prý teroristé z Al-Kájdy představují, že bude vypadat chlouba Spojených států poté, co se jim podaří získat nukleární zbraň a na hlavní město jejich největšího nepřítele ji shodit.

Přijde útok?
Dost možná na té zprávě skutečně něco je, ale je docela těžké si představit, že by teroristé chystanou počítačovou hru, respektive obrázky z ní používali i nějak jinak, než jen jako ilustrační materiály ve své propagandě.

Obrázek těžko může sloužit jako návod, jelikož jde o naprostou fikci, kterou autoři hry ani nijak nekonzultovali s odborníky na atomové bomby. Případný výbuch ve Washingtonu D.C. by zanechal s velkou pravděpodobností jiné následky – zřejmě ještě více devastující.

Doufejme, že se po tomto odhalení neobjeví lidé vykřikující, že herní průmysl vlastně podporuje teroristy a poskytuje jim inspirační zdroj.

Hrozba držení atomové zbraně teroristy je velmi akutní již od 11. září 2001, kdy světem otřásly barbarské útoky právě na Washington a New York. Od té doby odborníci spekulují, jak dlouho bude trvat, než se islamistům podaří získat ty nejničivější zbraně.

Proto se příslušné složky po celém západním světě snaží takové možnosti všemi způsoby zabránit. Doufejme, že se nikdy nestane realitou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 145