Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šachy jsou jen jednou disciplínou / foto: Shutterstock

Box a šachy v jednom. To je šachbox

Připadá vám, že by box a šachy nemohly fungovat jako jeden sport? Pak jste vedle, podobný sport už existuje. Tvrďáci intelektuálové v něm měří síly jak na šachovnici, tak i v boxerském ringu.

Většinu z nás by nejspíše nenapadlo propojit šachy, vyžadující intelektuální nasazení a myšlení několik tahů dopředu i znalosti psychologie, s boxem, který máme vesměs zažitý jako tvrdý a často i krvavý sport. Stačí se ostatně podívat na víkendové fotografie Kličkovy obhajoby.

 

Jenže… Ve světě komiksu spojil box a šachy již před šestnácti lety Francouz Enki Bilal, tam muži v budoucnosti boxovali na šachovnicovém podkladu. Jeho nápad nezapadl, o jedenáct let později ho převedl do reality Nizozemec Iepe Rubingh a v Amsterodamu v roce 2003 uspořádal vůbec první oficiální klání tohoto sportu.

 

Rozhodne mat, nebo K.O.

Pravidla jsou přitom jednoduchá. Soutěžící bojují tři minuty v ringu, čtyři minuty nad šachovnicí, minutová je přestávka mezi jednotlivými koly. Vítěze určí buď K.O., mat nebo rozhodčí.

 

Motto téhle partičky zní: „Rvačky patří do ringu, války na šachovnici.“ Boxšachisté, nebo šachboxeři, chcete-li, věří, že psychické vypětí a fyzický souboj jdou ruku v ruce. Obojí vyžaduje strategii i nasazení, obojí vyčerpává, každé jiným způsobem.

 

„Pokud o šachboxu nic nevíte, může vám to připadat jako hodně zvláštní kombinace. Ale když o tom přemýšlíte, mají oba sporty spoustu paralel. V šachu můžete být spoustu tahů napřed, vybudovat si skvělou pozici, ale když nedáváte pozor, soupeř vás zaskočí,“ říká Andreas Dilschneider, jeden z trenérů berlínského šachboxerského klubu, největšího na světě.    

 

„Stejně tak je to i v boxu. Jste na tom dobře, ale stačí dobře mířený úder a je po zápase,“ doplňuje trenér, který spojení dvou různorodých sportů označuje za novodobý biatlon pro probíhající století.

 
Adrenalin je problém

Kluby věnující se šachboxu rostou jako houby po dešti. Od první amsterodamské vlaštovky v roce 2003 vznikly kluby v Berlíně, Londýně, ale i bulharské Sofii. Nebylo proto divu, když se v německém Berlíně minulý víkend uskutečnilo vůbec první mistrovství světa.

 

Letošním šampiónem se stal ruský student matematiky Nikolaj Sažin, devatenáctiletý chlapík, který před tisíci fanoušky zdolal v pátém kole šachu svého německého vyzyvatele. „Je to úžasný, atraktivní sport se spoustou adrenalinu. A ten právě bývá problém. K šachovnici totiž musíte jít s naprosto chladnou hlavou,“ uvedl vítěz.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47