Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mihule / foto: wikipedia

Žijící fosílie mezi námi

Někteří živočichové jsou stále stejní jako před milióny let.

Říká se jim žijící fosílie a jsou tím míněni živočichové, kteří nepodlehli evoluci v teorii ani praxi a rodí se v naprosto totožné podobě a konstituci jako před milióny lety. Jsou tak jakýmsi okénkem do pravěku a zároveň jedinečnými úkazy.

Podle Charlese Darwina by šlo o živočichy, kteří se nikdy nemuseli přizpůsobovat, aby přežili. To je totiž hnací motor evoluční teorie, tedy pokud jí věříte.

Ptakopysk

magazin.cz
Poslední dekódování ptakopyskova genomu jen potvrzují to, co již dlouho tušíme: tohle je jedno z nejzvláštnějších stvoření na Zemi žijících.

Technicky jde o savce, jelikož je pokryt srstí a produkuje mléko, ovšem rození potomků ho řadí do jiné škatulky. Snáší totiž vejce a nerodí tak živé potomky.

Částečně jde o ptáka, ne nepodobného kachně. Umí například vyhledávat potravu pod vodou. A najdou se na něm i stopy plazů. Samečci mají na zadních končetinách ostruhy, které produkují jed. Podle všeho se ptakopysk od plazů oddělil někdy před 166 milióny lety.

Vačice

magazin.cz
Tohle zvířátko samo o sobě je docela „nové“, ovšem nese tolik znaků prehistorických vačnatců, že se k nim dá bez problémů zařadit. Odlišností je skutečně jen minimum.

Co je na vačici zajímavé, je způsob krytí se před akutním nebezpečím. Když je zvíře vystrašeno na určitou úroveň, samovolně padá do jakéhosi komatu, ze kterého se probouzí až po několika hodinách. Ve spánku přitom vylučuje smrad, který má odradit predátory.

Krokodýl
Krokodýli a aligátoři mají prý mnoho společného s dinosaury. Dost možná nejvíce ze všech dosud žijících živočichů. Ovšem jsou druhem sami o sobě, a to pěkně starým.

Základy jejich těla zůstávají již milióny let neměnné, ovšem jejich lebky a páteře se vyvinuly do dnešní, mnohem silnější formy, než jaká pro ně byla běžná dříve. Po celém světě lze najít na 23 druhů krokodýlů a aligátorů.

Okapi

magazin.cz
Tohle zvíře dost možná neznáte. Žije totiž výhradně v deštných pralesech v povodí africké řeky Kongo. Jde o samotáře, který vypadá jako mix zebry a osla, ovšem ve skutečnosti je to nejbližší žijící příbuzný žiraf.

Ač to tak nevypadá, dost možná bylo na světě první Okapi a teprve pak žirafa. Spojitost hledejte především v chromozonech, které jsou ale podobné například i indickým antilopám. Stejně jako žirafa má Okapi extrémně dlouhý jazyk, kterým si dosáhne až za uši.

Loděnka

magazin.cz
Příbuzných loděnky bylo kdysi opravdu hodně. Celkem vědci zaznamenali na 2500 existujících druhů rozdílných tvarů a forem. Dnes už jich přežilo pouze šest.

Ty se prakticky nezměnily od chvíle, kdy se poprvé objevily. Přestože nikdy nedokázaly rozvinout mozkové struktury, bylo objeveno, že disponují dlouhodobou pamětí. Experti si už léta marně lámou hlavu, jak je to vůbec možné.

Mihule

magazin.cz
Její přímá živočišná linka se táhne až 360 miliónů let do minulosti. Přestože se jedná o nejprimitivnějšího obratlovce, který je vědcům vůbec znám, dokázal se skvěle adaptovat na životní podmínky, aniž by se jim musel evolučně přizpůsobovat.


Přesto, že se jedná o obratlovce, nemá vyvinuté čelisti, což se o jejích zubech říci nedá. Pomocí kruhovitých úst se přichytí na své oběti a cizopasí, dokud jeden z nich nezemře či si nenajde jinou obět.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 115