Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes / foto: sxc.hu

Pořádné psisko pro chlapy

Mít domácí zvíře je už tak obvyklé jako vlastnit nábytek.

Jistě, nechceme porovnávat mazlíčka židlí, ovšem to, že nějaké to zvířátko se v domácnostech vyskytuje stále častěji, je zřejmý fakt. Největší oblibě se tradičně těší psi. Mají svou osobnost, jsou docela inteligentní a navíc skvěle zabírají na slečny. Ano, tentokrát se budeme bavit o psech jako dělaných pro muže.

Tento pojem si ale předem vyjasněme. Psi, s nimiž si chlapi rozumí, nemusí být od přírody nutně divocí či agresivní. Spíše se dají kategorizovat podle jejich fyzikálních proporcí, tedy kombinace velikosti, síly, výdrže, vzezření a samozřejmě vlastní osobnosti a inteligence.

Husky
Naprosto skvělý pes, zejména potom do hor či na vesnici. Husky vypadá prostě úchvatně. Nejen svou hustou a pěkně zbarvenou srstí, ale i hlubokou hrudí a mohutnou muskulaturou. On je to totiž tažný pes a s tím je třeba počítat. Rozhodně si nemyslete, že se s vámi bude cítit šťastný, když ho dvakrát denně na půl hodiny vyvenčíte.

Husky potřebuje makat. Je to dobrý pes pro sportovce a lidi, kteří se o něj opravdu chtějí starat. Páníček by ale měl mít silnou osobnost a umět si proti psisku prosadit svou. Husky má totiž velmi blízko k vlkovi a jako takový si nenechá jen tak něco líbit.

magazin.cz

Německý ovčák
V našich končinách velmi populární pes. Spousta lidí si ho pořizuje jen tak, protože se jim líbí. Ovšem kořeny jeho obliby leží v užitečnosti. Podívejte se na televizi, když tam bude vystupovat nějaký pes, je velká pravděpodobnost, že to bude právě německý ovčák.

I ve skutečnosti je totiž ideální na hledání bomb, drog apod. Navíc je od přírody silný a zvládá těžké práce. Jsou to také výborní hlídači. Kromě své užitečnosti se ale vyznačují i značnou inklinací ke svým pánům a lidem, které znají. To z nich dělá věrné a statečné psy.

magazin.cz


Rhodéský ridgeback

V poslední době jedna z nejpopulárnějších ras, a to i u nás. Původně je používali zejména farmáři v Jihoafrické republice jakožto psy obranáře proti lvům, hadům a krokodýlům.

Dokáží přežít i ve velmi tvrdých podmínkách, což jim umožňuje jedinečná stavba těla. Srst i packy mají odolnější než jiní psi. Nejde ale o nějaké blázny, svůj temperament umí krotit a útočí až po racionální úvaze, kdy opravdu hrozí nebezpečí. Vždy se vyznačovali věrností a loajalitou. Jejich vysoká inteligence je předurčila i k hlídání dobytka.

magazin.cz

Labrador
Černí labradoři mají široký obličej a úzký krk, což jim dodává nebývale inteligentní výraz. Překvapivě mají menší plovací blány, díky kterým byly v Kanadě, odkud pocházejí, využíváni rybáři ke stahování sítí ke břehu. Jsou to totiž vynikající plavci.

Tvrdí se, že jejich osobnost je velmi blízká té lidské. Spolu s příbuznými retrívry jsou tak ideální na vycvičení a plnění řady povelů. Často je využívají například slepci. Vůči rodině, dětem i návštěvníkům jsou velmi citliví a hraví.

magazin.cz


Rottweiler

Pokud někde oznámíte záměr pořídit si rottweilera, zřejmě zaslechnete varovné hlasy, že to je nevyzpytatelné a agresivní zvíře. To není tak úplně pravda, tenhle pes má jen hodně rád jakoukoliv akci. Potřebuje slušný výcvik a měli byste se mu věnovat. Potom dokáže být vaším nejlepším přítelem.

Rottweiler je jako každý běžný muž. Vyžaduje určitou dominanci a žádá úkoly. Do zemdlení chrání svá štěňata, páníčka, ale třeba i obyčejnou gumovou hračku. Cizinci by si ale měli dát pozor a moc toto psisko nedráždit.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 517