Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: bootcamps.cz

Jak zhubnout? Při vojenském drilu!

Kdo by nechtěl vypadat lépe, zhubnout a zformovat postavu? Ačkoliv letos v létě už je poměrně pozdě tento problém řešit, na to začít žít zdravěji a věnovat se svému tělu není pozdě nikdy.

I proto vznikla v Česku myšlenka pořádat pro širokou veřejnost tzv. bootcampy, které už na západ od nás frčí delší dobu. Bootcamp je v současnosti jedním z nejefektivnějších kondičních programů na světě. Jde o intenzivní tréninkový program a je pro opravdovou fyzickou a psychickou výzvou.

 

Původně šlo o výcvik armády Spojených států, prostřednictvím kterého byli přijímáni vojáci k námořnictvu. Později byl adaptován pro fitness účely.

 

"Vývoj a technika se snaží, aby byl lidský život co nejpohodlnější, mnohdy se ale zapomíná na pohyb a to, že je nejen prospěšný, ale dokonce nutný," zdůrazňuje duchovní otec bootcampu u nás Jakub Makalouš.

 
Potoky potu

Bootcamp slibuje lepší postavu, fyzičku, dobrou zábavu a skvělý pocit pro každého. To vše zařídí pohyb, místo zázračných krémů a hubnoucích pilulek. Dát se na bootcamp není podle jeho vyznavačů žádná procházka růžovým sadem, znamená to skutečné zlepšení kondičky pod vedením nekompromisního trenéra.

 

V bootcampu si vytoužený cíl musíte zasloužit, ale stojí to za to. Přináší totiž radost z dobře odvedené práce, skutečné výsledky, zábavu a nové kamarády. „Nezastíráme, že bootcamp jsou potoky potu, dřina a odříkání. Říkáme na rovinu, je to makačka, ale o to větší výzva. Navíc je na každém tréninku výborná atmosféra, zvládne ho každý, stačí jen chtít,“ říká Makalouš.


 
magazin.cz


Právě on přivezl koncept bootcampu z australského Sydney. Navyknout si na pravidelný režim cvičení podle něj není snadné. Dodává, že bootcamp není jen fyzická dřina, ale pomáhá i psychice, když člověk překonává překážky a dokáže i takové věci, o nichž netušil, že je vůbec může zvládnout.

 

Dobře nastartovaný den

„Vše probíhá ve skupině. Díky tomu funguje vzájemná propojenost, pomoc, spolupráce, povzbuzení, ale také velkou měrou i humor, smích a společné zážitky, které rozhodně tým stmelují,“ uvedla k bootcampu psycholožka Milena Bučková, která se tréninků sama aktivně účastní.

 

„Tělo dostane svou dávku fyzické aktivity a pozitivní psychické prožitky umocní celkově dobré rozpoložení člověka po poměrně dlouhou dobu. V tomto směru je bootcamp zcela jedinečná forma sportu, který vlastně už překračuje hranice ‚pouhého sportu‘,“ doplnila.

 

Pot, dřina a profesionální trenéři umožňují účastníkům bootcampu sáhnout si na dno svých sil a odrazit se od něj. „Unikátní spojení silového a aerobního tréninku v konceptu bootcampu považuji u současného člověka s nedostatkem času za ideální řešení volní pohybové aktivity a navíc i skvělou zábavu podpořenou sounáležitostí skupiny,“ říká doktor Miroslav Petr.

 
Zatím jen Praha

Bootcamp se zatím zabydlel pouze v Praze, ale ta už mu je se třemi lokalitami (Hamrsport Braník, Ladronka a Hamrsport Záběhlice) už malá a v září se tak rozroste nejen o nové pražské lokality, jako je například Ládví, ale také o nová města.

 

Čtyřtýdenní kondiční program čeká na Karlovy Vary a Prostějov. V intenzivním jednání je Brno.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 161