Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Olympijské kruhy / foto: Shutterstock

Které sporty vykopnout z olympiády

Jasně, tyhle sporty mají své příznivce, ale to nic nemění na tom, že by měly vypadnout z programu olympijských her. A čím dříve, tím lépe…

O kterých sportech že to mluvíme? Synchronizovaném plavání a moderní gymnastice. Oba sporty pocházejí z doby, kdy byl ženám zapovězen přístup do některých sportovních dveří. Třeba vzpírání, skoku o tyči či triatlonu. Jenže všechny tyhle disciplíny už ženy zvládají. A na olympiádě za ně berou medaile.

 
Bez smyslu

Skutečně dává v době, kdy už ženy mohou dělat cokoliv, co si zamanou a co už muži dělají, smysl mít na prestižní sportovní podívané čistě ženské sporty? Domníváme se, že nikoliv.

 

Tím samozřejmě nechceme snižovat nasazení a úsilí sportovkyň, které měří síly a talent v těchto kláních. Jejich psychické i fyzické vypětí je samozřejmě enormní, stejně jako vypětí sportovkyň v jiných soubojích. Rusky, zlaté v synchronizovaném plavání, dřou osm hodin denně na tréninku, ale dělá jen dřina daný sport olympijským?

 

Pokud si myslíte, že oba sporty jsou v olympijském programu roky a že do něj jsou zakořeněny, mýlíte se. Není to zas tak dávno, co do něj přibyly, poprvé se synchronizované plavkyně a moderní gymnastky ukázaly olympijskému publiku v Los Angeles 1984. Takže před 24 lety a šesti olympiádami…

 

Boxerské rukavice ženám

Můžete namítnout, že i teď je na olympiádě čistě mužský sport. Ano, víme, že box nemá svou „něžnější“ variantu. A že baseball je také jen pro chlapy. Ale ve druhém případě existuje alespoň ženský softball, i když – baseball ani softball stejně na příští olympiádě neuvidíme. Takže, co se boxu týká, navrhujeme, pusťte ženy do ringu!

 

Bláznovství? Proč? Vždyť už dnes se ženy utkávají v bojových sportech, zápasí v judu i klasickém zápasu, tak proč jim nenasadit boxerské rukavice? Navíc mimo olympijský program už ženy boxují jako o život, jsou mezi nimi dokonce i profesionálky.

 

A zároveň s tímto krokem už konečně vyšoupněte z her synchronizované plavání a moderní gymnastky. Vždyť když už mohou moderní gymnastky žonglující se stuhami či míčem bojovat o medaile, proč nepustíme na olympiádu rovnou celý cirkus Humberto…?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 392