Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Průlom v bionice: žena cítí protézu

Dost možná se začala psát nová kapitola vědeckého oboru, který se nazývá bionika.

Drahá protéza
Claudii Mitchell se dostalo výsady, že může využívat protézu za dva miliony dolarů. Tu jí doktoři propojili s mozkem prostřednictvím ramenních nervů. Claudie díky tomu cítí dotyky, vzruchy, pnutí a další vjemy.

Paní Mitchellová, která sloužila jako mariňák u americké armády, přišla o ruku při nehodě na motorce v roce 2004.

Vzhledem k tomu, že jí byla protéza odebrána až u ramene, ztratila všechny nervy, kterými by mohla ovládat klasickou protézu.

magazin.cz

Ovšem medicína už je opravdu hodně daleko. Jinak si lze těžko představit náročnou operaci, kdy byly ramenní nervy přemístěny z poškozených částí do hrudníku ženy.

Nyní, když chce Claudie použít ruku, mozek vyšle signály do hrudních svalů namísto do zničené ruky a ramene.

Světlé zítřky
Elektrické impulzy z hrudních svalů jsou přeneseny do bionické paže, která je zpracuje a bleskově převede do kýženého pohybu.

Díky tomu může Claudie Mitchell rukou dělat prakticky cokoliv. Problémem není otočení zápěstím, sevření prstů ani pohnutí palcem.

Ovšem to opravdu přelomové přišlo až v roce 2005. Když se Claudie sprchovala a nechala si téct horkou vodu na hrudník, najednou cítila, jako by si jí polévala odebranou ruku.

magazin.cz

Doktoři jí totiž nepřemístili pouze motorické nervy, ale také ty vjemové. Vědci to považují za velký průlom. Je to ale jen začátek. Na konci cesty by měla být citlivá protéza s tím, že dotyky a vjemy hendikepovaní ucítí tam, kde mají.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 159