Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Stroje, které zničí svět

V Alpách byl do chodu uveden monstrózní urychlovač částic, jehož cílem je druhý Velký třesk.

Jmenuje se Large Hadron Collider a točí se kolem něj jeden z největších výzkumných projektů poslední doby a možná všech dob. Do celého projektu bylo investováno téměř deset miliard dolarů, aby se vůbec 10. září mohl rozběhnout.

Jeho cílem není nic menšího než simulovat Velký třesk, tedy chvíli, kterou evolucionisté považují za zásadní v procesu vzniku života ve vesmíru. V alpském podhoří se tak zhruba za měsíc stane něco skutečně velkého.

Někteří odborníci se obávají vzniku anomálií, jako jsou černé díry, které by mohly ohrozit život. Když první Velký třesk život odstartoval, nemůže ho druhý náhodou ukončit, ptají se.

Urychlovač částic tak trochu připomíná některé fiktivní mašiny, jejichž úkolem nebylo nic menšího, než odstartovat soudný den na Zemi.

magazin.cz
Hvězda smrti
Kdo by ji neznal. Postrach všech rebelů a chlouba Impéria. Hvězda smrti byla v univerzu "Hvězdných válek" nejmocnější zbraní. Když si Darth Vader a císař Palpatine usmysleli, mohli zlikvidovat prakticky jakoukoliv planetu za několik okamžiků.

Naštěstí se jí podařilo Lukovi Skywalkerovi a spol. zneškodnit. Nejprve museli odstranit štítový generátor, aby pak Hvězda smrti mohla nerušeně vybouchnout. Kdo ví, jestli ji měl Darth Vader pojištěnou.

magazin.cz
Kontinuální transfunkcionér
Pod názvem, kterému nerozumí asi nikdo, se skrývá kostka, tvarově ne nepodobná té Rubikově, ale s výrazně větší mocí. Objevila se v komediálním filmu "Hele vole, kde mám káru?".

Pokud by byla aktivována, měla tu moc, zničit celé univerzum. A jelikož je to komedie, moc nechybělo a skutečně se tak stalo, jen neuvěřitelná shoda náhod tomu dokázala zabránit.

AllSpark
Pokud jste viděli povedený snímek "Transformers", tak kolem tohoto artefaktu se točil celý jeho děj. V rukách hodných Autobotů slouží k zlepšení kvality života po celém vesmíru, ovšem jakmile se dostane do spárů zlých Decepticonů, má opačnou moc, tedy destruktivní.

Aby se to nestalo, musela se spojit celá armáda Spojených států amerických, pár teenagerů a transformující roboti. Vzhledem k připravovanému pokračování to ale zřejmě nebylo definitivní.

magazin.cz
Fúzní reaktor
Doktor Octopus se ve "Spider-Manovi 2" pokoušel sestrojit reaktor, který by dokázal produkovat stejnou energii jako slunce.

Jak už to tak bývá, původní záměr byl zcela jasně pozitivní: reaktor měl zbavit lidstvo závislosti na fosilních palivech. Jenže, jak se z Octopuse stal šílený blázen, málem si reaktor na své konto připsal konec dějin.

Ještě, že je ten Spider-Man takový frajer...

magazin.cz
Přístroj Soudného dne
Objevil se ve slavném sci-fi seriálu "Star Trek" a byl zřejmě tou nejhorší a nejďábelštější mašinou, jaká se tu kdy vyskytla. A to je co říct.

V jeho útrobách pracoval dlouhou dobu neznámý mechanismus, který dokázal vysát a vyhladit jakoukoliv planetu. Tu pak hravě přeměnil v palivo.

O zničení tohoto macka se postaral sám slavný Kirk, který se vydal zlikvidovat jeho motory. Výsledkem byla nukleární exploze o síle 97835 megatun. A aspoň na nějakou dobu byl klid.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 151