Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejrychlejší sériové auto. Na elektriku!

Minulý týden tomu byl přesně rok, co se vůz SSC Ultimate Aero zapsal do automobilové historie jako dosud nejrychlejší sériové auto světa.

Dosáhl neuvěřitelné rychlosti 410 kilometrů za hodinu, čímž pokořil předchozí milníky stanovené Bugatti Veyron a Koenigsegg CCR.

Elektřina už je všude
Je to poprvé, co se takový rekord udržel déle než jeden rok od doby, kdy McLaren F1 nejvyšší rychlost držel po sedm let (tehdy to bylo 386,4 km/h). Nyní se objevují zprávy, že se Ultimate Aero dočká elektrického pohonu. Ve vývoji má totiž být Ultimate Aero EV (Electric Vehicle).

Už na konec příštího roku je v plánu pětisetkolový EV a v přípravách je také 4WD EV, který bude mít rovnou dvojnásobný počet koní.

Tiskové zprávy ale hovoří o něčem ještě revolučnějším. Motor použitý v elektrickém Ultimate Aero má být doslova převratný. Zatímco dosud baterie elektrických vozů příliš nevydržely, EV má periodu mezi nabíjením výrazně prodloužit. Trochu utopicky se hovoří až o několika letech, kdy nebude třeba nabíjet.

Je to vůbec možné?
Specifická technologická data jsou zatím z pochopitelných důvodů držena v tajnosti. SSC chce ale první prototyp EV představit už v únoru příštího roku. Tehdy snad nahlédneme pod pokličku také onomu revolučnímu elektromotoru, který si stále tak nějak nedokážeme představit.

Nezbývá než věřit dosavadní historii automobilky, která povětšinou splnila přesně to, co slíbila. Už skutečnost, že dokázala přivést na trh tak rychlé auto, jí dává velkou kredibilitu. Na druhou stranu – rychlostní rekordy se pokořují neustále, ale odjet pár let na jedno nabití, to už  je jiné kafe. Kdo ví, třeba pánové z SSC zabudují do Aera EV malou jadernou elektrárnu.

A samozřejmě – tohle auto bude prý nejrychlejším elektrickým vozem všech dob.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124