Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chodící dům proti záplavám

Designéři připravili unikátní koncept chodícího domu, což má být řešením proti záplavám, které jsou v poslední době stále častější a více devastující.

Přírodní pohon
Kráčející dům je výsledkem společného snažení dánské umělecké skupiny N55 z Kodaně a inženýrů z amerického Massachusetts.

Dům je postaven na šesti hydraulických nohách. Měří něco přes tři metry a je poháněn kombinací sluneční a větrné energie. Díky kvalitním končetinám dokáže kráčet prakticky v jakémkoliv terénu. Je to tedy takový terénní dům.

Designéři své dítko opěvují a tvrdí, že je to v podstatě řešení problému se záplavami. Jakmile přijde vysoká voda, odejdete s domem prostě a jednoduše z dosahu vody.

Chodící dům je poměrně komfortně zařízen. Nechybí obývací pokoj, kuchyně, toaleta a kamna na dřevo. Větší změnou je tedy akorát to, že díky integrovanému počítači umí dojít, kam si přejete.

Žádný karavan
„Je to mnohem více než maringotka nebo karavan. Všechno je to o slušném životě, který může dům nabízet po mnoho let,“ říká Helen Robinson z týmu designérů.

magazin.cz

„Může to vypadat radikálně, ale je to řešení pro využití prostoru v příštích letech.“

Prototyp nebyl kdovíjak drahý. Stál zhruba třicet tisíc liber, pokud započítáte materiály i čas jeho produkci věnovaný. To znamená, že by se cena pohybovala kolem 900 tisíc korun. Ovšem výrobci tvrdí, že při sériové výrobě by se cena mohla ještě stlačit o něco níže.

„Aby šlo o přijatelnou alternativu k normálnímu bydlení, je třeba jít s cenou dolů,“ připouští Helen.

Nakonec by nemuselo jít jen o záchranu před záplavami zaparkovanou za zahradě rodinného domku. Může jít také o šanci nízkopříjmových skupin zajistit si vlastní bydlení. A navíc s ním budou moci kráčet po okolí a bydlet každou chvíli někde jinde.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 279