Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fallout 3 / foto: Shutterstock

Atomovkami zničený svět se vrací

Je jen málo hráčů, kteří by neznali jedenáct let starou legendu jménem Fallout a její o jeden rok mladší druhý díl. A mnozí na ni dosud slastně vzpomínají.

Za celou herní historii se totiž podobných her objevilo hodně málo. Takových her, které mají duši, kouzlo, silný charakter, prostě něco nad rámec konzumní zábavnosti.

Vytoužené pokračování
Fallout je role-playing titulem, jenž se odehrává v post-apokalyptickém světě po výbuchu stovek atomových bomb. Hrajete za obyvatele jednoho z protiatomových bunkrů, který se rozhodl vydat ven. Tam potkává hodně zajímavé přeživší postavy, účastní se s nimi skvěle napsaných dialogů a navzdory tomu všemu hltá dokonalý černý humor. Navíc nechybí skvělé taktické boje. Zkrátka vše, co si správný hráč může přát.

magazin.cz

A teď je tu třetí díl. Díl, který nikdy neměl vzniknout. Původní výrobce totiž zkrachoval. Práva si ale zajistilo studio Bethesda a po dlouhé době se vrhlo na vývoj třetího dílu. Propůjčilo mu trojrozměrný svět a řadu moderních prvků. Přežil ale duch Falloutu?

magazin.cz

Hra jako obvykle začíná v protiatomovém bunkru, ovšem méně obvykle hráčovým porodem. Už tehdy si určí první vlastnosti a předpoklady, které poté ještě v průběhu zhruba desetiminutového stárnutí doplní dalšími. Pak zjistí, že z takzvaného Vaultu zmizel jeho otec. Ale kam šel? Nezbývá než se vydat na zdevastovaný povrch a pokusit se ho najít.

Silný příběh
Jakmile se otevře brána, budete v jiném světě. Naprosto zničeném, ponurém, nehostinném, zkrátka atomovkami rozsekaném na cimpr campr. Ale je svým způsobem nádherný. Ta míra devastace a realistická grafika se autorům zkrátka povedly. Za prostředí by hra zasloužila nominaci na herního oskara.

magazin.cz

Navíc se po světě můžete pohybovat zcela volně, a tak za pár hodin dojdete na místo, které se před katastrofou jmenovalo Washington D.C. Uvidíte trosky monumentu i známých budov a dýchne na vás atmosféra potenciální budoucnosti, která by klidně mohla nastat, pokud by se pár hlav států nepohodlo.

magazin.cz

Kromě hlavní dějové linie máte možnost nabírat desítky vedlejších úkolů a plnit si je v libovolném sledu a množství. Tím samozřejmě nabíráte zkušenost a vylepšujete svou postavu v mnoha ohledech. Nejen vlastnosti, ale i schopnosti a takzvané perky, tedy specialitky, které vám umožní dělat unikátní činnosti – například se léčit z mrtvol nepřátel.

Nelítostný boj

Úkoly jsou ale především zábavné a jen tak se neomrzí. A to ani po několika desítkách hodin. My jsme Fallout 3 dokončili po čtyřiceti hodinách hraní a rozhodně se nedá říct, že bychom prošmejdili úplně všechno. Jen škoda, že po dokončení hlavního příběhu nemáte možnost ve světě dále pokračovat a dodělat si vedlejší mise. Takže pozor na to!

magazin.cz

Boj probíhá dvěma způsoby. Jednak realtimovou formou, jako v klasické akci. Ovšem Fallout 3 je RPG, a tak je tento systém značně nepřesný a neodvíjí se od vaší šikovnosti, nýbrž statistik. Lepší je zvolit zpomalení a zaměření jednotlivých částí nepřítelova těla. Tak mu můžete vystřelit třeba zbraň z ruky. Boje jsou opět zábavné.

Nic není dokonalé

Fallout 3 má ale i své chyby. Ducha předchozích dílů se totiž podařilo udržet jen zčásti. Například rozhovory nejsou tak povedené a košaté jako v minulých dílech a černého humoru podstatně ubylo. To je velká škoda, jelikož hra tak ztratila část svého grandiózního charakteru.

magazin.cz

Přesto jde ale zcela určitě o jedinečný titul, jeden z nejlepších za poslední měsíce. Spoustu kladů z legendárních předchůdců se mu podařilo udržet, a přestože neuspěl ve všem, jde o epický zážitek, který by si žádný fanda RPG a pravděpodobně ani akcí neměl nechat ujít.

Výrobce: Bethesda
Distributor: Cenega
Cena: 1199 Kč (PC verze), 1599 Kč (Xbox 360 a PS 3)

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 143