Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Aaron Fotheringham / foto: hardcoresitting.com

16letý vozíčkář řádí mezi skejťáky

Šílenec, ale úžasný. Šestnáctiletý Aaron Fotheringham je sice na vozíčku, ale to mu nebrání v předvádění úžasných kousků. Jako první na světě předvedl na vozíčku backflip, tedy salto vzad!

Povedlo se mu to po dvou letech plných dřiny a tréninků, nakonec ale na tenhle svěťák dosáhl. „Je to úžasný pocit mít nějaký rekord,“ uvedl skromný kluk, který se narodil s poškozením páteře a je na vozíčku od svých tří let.

magazin.cz

 

Tenhle americký teenager toho dokázal ale mnohem více. To on se zasloužil o to, že vůbec vznikl tzv. „hardcore sitting“, což je vozíčkářská odnož BMX či skateboardového freestylu. Na vozíčku dokáže Aaron řádit stejně jako kluci na sketech… No, spíš dokáže řádit ještě o něco víc. A narozdíl od nich je navíc i držitelem světového rekordu.

 
Začal v devíti

„Je to úžasné,“ říká k tomu jeho matka Kaylene. Na syna je nesmírně pyšná. „Vždycky jsme si mysleli, že bude první, který to dokáže, ale dnes je to skutečností. Opravdu je světový rekordman,“ doplnila.

 
magazin.cz

magazin.cz

S prvními kaskadérskými kousky začal Aaron už v devíti letech, když jej starší bratr Brian vzal do lasvegaského skateparku. Právě Brian ho povzbuzoval, aby se spustil z rampy a stál tak za zrodem Aaronovy posedlosti. Nyní Aaron předvádí úžasné triky a tréninkem stráví minimálně tři hodiny denně.

 

„Mám to na vozíčku rád, miluju to,“ říká. „Každý si představuje, že to musí být hrozná a hnusná věc, ale já myslím pozitivně. Dívám se na to z toho lepšího konce. Vždyť je to jako byste si mohli všude brát svůj skateboard. Lidé si vůbec neuvědomují, co všechno se dá dokázat na vozíčku.“

 
Pořádně to bolí

Neoficiálním Aaronovým rekordem je šest backflipů v řadě. „Chtěl bych to v budoucnu ještě vylepšit,“ doufá.


magazin.cz
 

Každý trik ale vyžaduje precizní nácvik a dokonalé načasování i rychlost vozíčku, není proto divu, že při tréninku zažil Aaron řadu nepříjemných havárií. „Otřesy, nárazy a pády už ani nespočítám. Na rozmlácené rameno si ale pamatuji,“ uvádí odvážný mladík. Vždy nosí helmu a chrániče: „Ale i tak to dost bolí, když se něco zvrtne.“

 

Aaron se na skejťácké scéně stal už známou celebritou, pro řadu vozíčkářů je vzorem a hrdinou. „I malé děti mi říkají, že teď už mají rády vozíček. Díky mně,“ říká Aaron a dodává, že se na něj obracejí lidé z USA i celého světa, aby jim dal pár tipů, jak jezdit. On sám nyní učí základní triky jednoho ze svých obdivovatelů, čtyřletého Zacharyho.

 
Stál na počátku

Aaron věří, že „hardcore sitting“ se rychle rozšíří do celého světa a že popularita netradičního vozíčkářského sportu rychle vzroste. „Je vzrušující být na samotném začátku toho všeho. Věřím, že se to povede,“ poznamenal.

magazin.cz
magazin.cz

 

Je to ale náročný sport, především na vybavení. Sám Aaron používá vozíček firmy Colours, která ho sponzoruje od dvanácti let, v ceně zhruba 160 tisíc korun. Je vyrobený z vyztuženého hliníku, který je schopen absorbovat nárazy, je také sestavený tak, aby umožňoval pohyb po rampě a dovolil převádět triky nejen na ni, ale i na ulici.


magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 961