Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Far Cry 2 / foto: Shutterstock

Africké hrůzy ve videohře

Na vysvětlenou by se zpočátku hodilo říct, že Far Cry 2 nemá prakticky nic společného se svým jmenovcem bez číslovky v názvu.

Je to sice dvojka, ale pokud by v marketingových učebnicích byla kapitola o klamavém jménu, neměl by tam chybět tento případ.

Afrika volá
Pokud byste rádi pokračování Far Cry, sáhněte spíše po Crysis. Tohle je totiž něco úplně jiného – bez mutantů, bez malebných tropických ostrůvků a s velmi realistickým vzezřením.

magazin.cz

Tohle je totiž Far Cry 2. Jedna z mála her, které vás zavedou do Afriky, a to ne ledajaké. Herní rovníková Afrika (autoři si vymysleli vlastní stát) působí neuvěřitelně surově, skutečně a špinavě. Pobíhají tu zvířata, pašeráci zbraní, gangsteři a také žoldáci.

Ostatně, hráč je jedním z nich. A může si v tomhle úžasném prostředí užívat slušnou porci volnosti. Tedy jen do té doby, než narazí na skály či poušť, které občas trochu násilně omezují padesát kilometrů prostoru.

magazin.cz

To je ale na jednu hru i tak velkorysá nálož. A je samozřejmě důležité zjistit, jak s ní autoři naložili. Do Afriky přijíždíte jako jeden z devíti žoldáků (můžete si na začátku vybrat), brzy čapnete malárii a v blouznění se probudíte ve špinavé chýši. V rohu je tajemná postava. Šakal.

Člověk, který zjevně může za všechno zlo, které se děje nejen vám, ale i navštívenému africkému regionu. Člověk, který podporuje dva místní warlordistické gangy v neustálém boji proti sobě. Z toho pochopitelně těží především on. Člověk, který nemá žádné skrupule a Afriku a Afričany zneužívá pro svůj prospěch.

Nahánění Šakala
Není divu, že právě jemu máte zatnout tipec. Jenže to v té chýši udělat nemůžete. Jste příliš slabí, a tak Šakala budete nahánět zhruba dalších čtyřicet hodin.

Pokud by příběh pokračoval v nastaveném tempu, bylo by to skvělé. Jenže on se brzy ztrácí do neznáma a Šakal už je jen jakýsi hlavní cíl, k němuž ale směřuje jen minimum indicií. Naopak se stále opakují stejné úkoly, na jejichž horizontu ale stále není nic vidět.

magazin.cz

Skutečně, Far Cry 2 je hrou dosti rozvláčnou, a jakmile se nabažíte afrických krás, vyzkoušíte všechny zajímavůstky, které nabízí, přijdete na to, že děláte pořád to samé.

Berete úkoly od jednoho ze dvou gangů (zabíjení osob, transport, vyhazování konvojů do vzduchu), dostáváte za ně diamanty (na nákup zbraní), případně antimalarika (abyste utlumili záchvaty). To je ale opravdu zábavné tak prvních deset hodin, pak se skutečně začne vkrádat stereotyp.

Ještě štěstí, že mechanismy hry jsou tak bytelné, že pobaví i samy o sobě. Prim hraje samozřejmě akce, která je záživná a je jí hodně. Někdy je těch přestřelek možná až příliš, ale na to si těžko v akční hře stěžovat.

Jakmile dostanete úkol, například zničit nepřátelskou továrnu, máte vcelku volné ruce v tom, jak zadání splnit. Můžete si vzít odstřelovačku a hlídky vyřídit zdálky, nebo je vyhladit těžším kalibrem – třeba granátometem. Nebo tam vlétnout jako Rambo. Nebo zkusit tichou infiltraci. Nebo…

Pořád stejné
Jak jsou zadání úkolů stereotypní, tak je variabilní jejich přímé plnění. A to je dobře. Nehledě na to, že svou roli hrají faktory jako je denní doba či fyzikálně korektní šíření ohně. Ostatně, hrátky s plamenometem jsou tím mediálně nejvděčnějším, co Far Cry 2 nabízí. Stačí se s ním trochu ohánět a za chvíli hoří půlka buše.

magazin.cz

Abyste se v Africe mohli rychleji pohybovat, nechybí dopravní prostředky. Ovšem ani ty nezabrání častým hluchým místům, kdy zkrátka několik minut zdoláváte nutnou vzdálenost a cestou vás pořád ohrožují hlídky, které už jste přece tolikrát vystříleli. Na realismu hře ubírá i skutečnost, že znepřátelené gangy proti sobě nijak nebojují. Všichni střílí akorát po vás.

Co potěší, to jsou parťáci. Můžete se s nimi domlouvat na plnění úkolů, a pokud jim sem tam pomůžete ze šlamastyky, odmění se podobným způsobem. Když třeba padnete v přestřelce, přiběhnou, odtáhnou vás do bezpečí, dají novou zbraň a jakoby vzkřísí.

Kontroverzní hra
Hodnocení Far Cry 2 není jednoduché. Je to jedna z nejočekávanějších her roku a podle toho také vypadala hodnocení prvních recenzí. Ovšem s určitým odstupem hra přece jen zabředla do kontroverze. V základních obrysech je to skutečně skvělý titul. Nabízí spoustu akce, originální prostředí, volnost a další nepopiratelné klady.

magazin.cz

Jenže: autoři ho tak trochu nezvládli naplnit dostatečně atraktivním obsahem na to, abyste při hraní nemuseli pochybovat o tom, zda to má ještě cenu, když už jste něco podobného udělali stokrát. Klady ale převažují, takže milovníci akčních her či obdivovatelé Afriky by neměli váhat.

Výrobce: Ubisoft Montreal
Distributor: Cenega
Cena: 1199 Kč (PC verze), 1699 Kč (Xbox 360 a Playstation 3)

Hodnocení: 7,5/10

Anglická videorecenze:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90