Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Hranice lidských možností v atletice

Moderní atleti jako Usain Bolt či Paula Radcliffe se podle vědců přiblížili naprostým hranicím lidského těla. Rychleji už to zkrátka zřejmě nepůjde.

Chybí jen kousek
Z výzkumu vyplynulo, že těžko nějaká žena uběhne maratón v čase pod dvě hodiny, 12 minut a 41 sekund. To je pouze dvě minuty a 44 sekund pod současným rekordem, který drží právě Paula Radcliffe.

A muži zřejmě nikdy nepokoří hranici 9,48 sekundy na sto metrů sprintem. Tomu se běžec Usain Bolt na olympiádě v Pekingu hodně přiblížil. Zaběhl čas 9,69 sekundy, a to v cíli ještě zpomalil. Takže možná už je prakticky na hranici svého těla.

Výzkum provádí americký vědec a maratonec doktor Mark Denny, který sleduje vývoj časů jak u atletů, tak zvířat. Je přesvědčen o tom, že lidské tělo stanovuje jasné limity, jak rychle se dokáže maximálně pohybovat. Samozřejmě pokud se do hry nedostanou podpůrné prostředky a drogy.

Zvířata už jsou na maximu
Například koně prý již dosáhli svého maxima a od sedmdesátých let tohoto století se v rychlosti nezlepšují. Stejně tak psi, například chrti, neběhají několik desítek let rychleji. Sice je tu stále šance na stanovení nového rekordu, ale bude téměř stejný jako předchozí.

Data doktora Dennyho ukazují, že ženy jsou blíže dosažení svého maxima než muži. Jejich časy se v posledních dekádách tolik nezlepšovaly, zatímco mužské stoupají stále vzhůru.

Ale i tak, podle složitého matematického modelu, mají sprinterky na stovce šanci vylepšit svůj čas ještě o 0,4 sekundy. Žena, která tohoto času dosáhne, tak bude rychlejší než muž na stejné trati v roce 1955.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 178