Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cadillac One / foto: Shutterstock

Obamovo auto vydrží všechno

Oficiálně se jmenuje Cadillac One, ale do historie bude zapsán jako auťák pro nového amerického prezidenta Baracka Obamu.

Monstrauto

Jedná se možná o nejbezpečnější auto na celém světě, které bylo vyrobeno na zakázku. Je uzpůsobeno tak, aby se v něm nejmocnějšímu muži světa nemohlo nic stát.


Navíc s ním bude cestovat po celém světě! A podívá se tak možná i do Prahy, jelikož se naši státnicí pokoušejí o sjednání euro-amerického summitu právě do české metropole. Tím pádem by tu mohlo podstoupit zatěžkávací zkoušku.

 

magazin.cz


Auto vytvořil kolabující koncern General Motors (kterému americká vláda poskytuje velkorysé finanční injekce). Známo je ale v podstatě jen tolik, že je postaveno na modelu zmíněného Cadillacu. Z bezpečnostních důvodů se bližší specifikace nezveřejňují.


Něco ale na veřejnost přece jen proniklo. Vůz je tak údajně vybaven nejpokročilejší komunikační elektronikou, díky které může prezident cestou komunikovat s celým světem.


Hrozí nebezpečí

A když zrovna nebude mít náladu na diskuze s Putinem nebo Kim Čong-Ilem, sáhne po přehrávači CDček, který obsahuje deset přednastavených desek, mezi nimiž nechybí ani Obamovi oblíbenci Stevie Wonder či Bob Dylan.


Auto by mělo přestát prakticky jakýkoliv vnější útok, když už by se teroristé nějakým způsobem překonali davy bodyguardů. Rozhodit by ho neměl ani raketový či chemický úder.

 

magazin.cz


Vůz řídi speciálně vyškolený řidič ze CIA, který na to v případě potřeby umí pořádně šlápnout. Jeho pracoviště je na první pohled obyčejné, ovšem na ten druhý objevíte řadu moderních technologických systémů.


Samozřejmostí je pancéřování a neprůstřelná okna, stejně jako speciální pneumatiky, které jen tak neprasknou, a když už jsou prostřelené, dá se jet klidně dál.


Nechybí ani krev

Na palubě vozu nechybí krev, kdyby náhodou prezident utrpěl zásah a potřeboval transfuzi. Stejně tak se pro případ potřeby hodí slzné granáty či brokovnice.


Každý zločinec ví, že nejefektivnější je střílet na nádrž, což může způsobit explozi vozu. Ne tak tohoto. Kromě kvalitního krytu je v nádrži zabudován speciální pěnový systém, jenž by případnou explozi znemožnil.


Ostatně, Obama možná bude podobnou ochranu potřebovat – a nejen před islámskými fundamentalisty. Spousta lidí – mezi nimi i dost dříve velmi rasistických Američanů – se dosud nesmířila s tím, že je jejich prezidentem černoch.


Skutečnost, že bezpečný život nemají ani oblíbení prezidenti, dokázal už John F. Kennedy, který byl na vrcholu své slávy zastřelen.

 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 251