Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vesmír / foto: shutterstock

žádní vesmírní turisté, říkají Rusové

Pokud jste si do prasátka začali odsypávat drobné s cílem nashromáždit patnáct miliónů dolarů na výlet do vesmíru coby vesmírný turista, možná budete zklamáni. Tuhle dovolenou totiž asi budete muset zrušit.

Zvětšující se posádka
Rusové překvapivě ohlásili svůj záměr skončit s vesmírným turismem na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Donutily je k tomu okolnosti: posádka stanice se totiž bude zdvojnásobovat.

Posledním vesmírným turistou tak bude počítačový inženýr Charles Simonyi, který už na stanici jednou byl a moc se mu tam líbilo. Z kosmodromu na Bajkonuru odstartuje v březnu.

Posádka stanice se rozšíří na šest lidí a stálé zastoupení tam už nebudou mít pouze Američané a Rusové, ale i Kanaďané, Evropané a Japonci, kteří na tuhle příležitost čekali léta. Ostatně, s budováním stanice pomáhali. A těžko jim vysvětlovat, že tam nemohou být, protože Rusové by rádi vydělávali na vesmírném turismu.

Rychlejší výzkum
Zástupci dalších, na stanici zúčastněných stran, sem navíc neletí jen na prohlídku. Jedním z efektů jejich přítomnosti bude zrychlení výzkumné práce. Ta by nyní měla mít objem pětatřiceti hodin týdně namísto dosavadních deseti.

Rusové jsou ale nyní ve vesmíru nejsilnějšími hráči. Po katastrofě raketoplánu Columbia musela NASA přehodnotit své plány. Na stanici tak nyní operují převážně Rusové.

Američané na ně budou ještě více odkázaní od roku 2010, kdy podle nových regulí nebudou moct startovat jejich raketoplány. A to až do roku 2015, kdy NASA uvede nové modely.

Pěkný balík
Od roku 2001 si Rusové z ISS udělali velmi výdělečný byznys a nabízeli bohatým lidem možnost podívat se do vesmíru. Celkem jí dosud využilo šest boháčů, z nichž každý zaplatil přinejmenším patnáct miliónů dolarů. Ten poslední – Richard Garriot – podle odhadů vysolil rovnou třicet miliónů.

Rusové tím pomáhali financovat svůj kosmický výzkum, který byl za sovětské éry a v devadesátých letech velmi zanedbáván.

Nyní tedy Rusové s vesmírným turismem končí, ale již brzy by je mohly nahradit soukromé společnosti, které se na tuto oblast turistiky budou soustředit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 97