Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zelená vozítka budoucnosti od KTM

Rakouská společnost KTM uspořádala soutěž o kreativní a zajímavé designy nejrůznějších strojů. A výsledky jsou opravdu zajímavé.

Urodilo se například závodní auto na elektřinu, futuristická čtyřkolka nebo závodní člun Barracuda Hydrofoil.

Netradiční člun

magazin.cz
Právě ta je možná nejzajímavějším výsledkem soutěže vůbec. Jedná se o závodní mašinku, která by měla být schopná vyhrávat okruhové závody na vodě. Má samostabilizační systémy a je v podstatě převedením silničních závodních konceptů KTM na vodu.

Projektový koordinátor a designér KTM Sebastian Stassin dal studentům jedné rakouské vysoké školy šanci ukázat, co v nich je. Zadání bylo jednoduché: pokusit se o interpretaci budoucích designů KTM.

Jak už to tak bývá, studenti mají mnohdy bláznivé, ale často i velmi inspirující nápady. Vznikl tak Barracuda Hydrofoil a k tomu ještě AX Offroad Buggy či SR 85 Deuce, což je elektrické závodní auto.

Neslyšné závodění

magazin.cz
Terénní bugyna jde cestou, kterou KTM razí dlouhodobě a částečně dokonce navazuje na jejich offroadový X-Bow. Má hybridní pohon se čtyřmi elektrickými motory, které je možné ovládat individuálně. Dokáže skvěle kopírovat povrch, což jí dává vynikající trakci i agilitu.

SR 85 Deuce je pohledem do vzdálenější budoucnosti a výsledkem designérské soutěže o závodní prototyp, který bude „in“ v roce 2018. Tehdy by se podle designérů mělo závodit s elektrickými sporťáky, které nejenže nevylučují emise, ale dokonce ani zvuk. Jejich zaměření by mělo být na kratší tratě, aby jim vydržela šťáva.

Nechybí ani o něco odvážnější koncepty, opírající se o technologii vznášedel. Bude se v budoucnu skutečně závodit takovýmto způsobem?

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 148