Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Burnout Paradise / foto: Shutterstock

Rychlost, bouračky, adrenalin

Opravdu kvalitních arkádových závodů se na počítačích moc nerodí. Jistě, je tu série Need for Speed, ale ta loni definitivně ztratila svůj někdejší lesk a je jen stínem svých předchůdců.

Jaké štěstí, že přichází alternativa z nejlepších – Burnout Paradise. Na počítače vychází s odstupem po konzolových verzích, a to v The Ultimate Box edici.

Lákavé prostředí
Stáváte se závodníkem za hranou zákona ve fiktivní americké metropoli Paradise City. Ta je vyvedena opravdu dobře. Narazíte tu na mrakodrapy, přístav, stadiony, vodní přehrady, zbohatlické domky na předměstí, chudinské čtvrti, ale můžete si udělat i výlet do hor za město.

magazin.cz

V takovém prostředí vás bude bavit jenom se pohybovat. A co teprve, když se k tomu přičtou závody. Těch je tu celkem více jak sto dvacet, přičemž vám nic nebrání je neustále opakovat a dosahovat lepších a lepších výsledků.

Jejich spuštění probíhá stylově: přijedete na světla, zastavíte, symbolicky protočíte kola a už se jede. Závodních módů je hned několik a tuze souvisejí s arkádovou podstatou hry.

magazin.cz

Na plný koule
Jednou se tak budete snažit obelstít časový limit, jindy bude vaším úkolem sejmout co nejvíce soupeřů tak, abyste do cíle dojeli pokud možno sami, a pak se budete věnovat třeba zase kaskadérským kouskům na rampách rozmístěných po městě.

Variabilita hry je slušná a dech ji začne docházet až po docela dlouhé době, což je ale dáno i nadstandardní délkou kariéry. V té postupně získáváte lepší řidičáky, jež vás pouští do náročnějších závodů.

magazin.cz

Samozřejmě se dostáváte ke kvalitnějším auťákům. Ty však rozhodně nestojí v popředí hry. Je jich sice dostatek, ale nemají reálné licence, ani se skutečným modelům příliš nepodobají. Navíc zapomeňte na propracovaný tuning. Tady si auťák maximálně přelakujete.

To ale vůbec nevadí. Mnohem důležitější je totiž opravdu vynikající jízdní model, který je sice hodně arkádový, ale i citlivý a umožňuje vůz maximálně kontrolovat. Navíc, jízdu ve vysokých rychlostech doopravdy pocítíte díky vynikajícímu přenosu rychlosti na monitor.

Zábavná destrukce
Jste-li příznivci destrukce, pak se v Burnout Paradise doopravdy vyřádíte. Ostatně, řada závodů je spojena s likvidováním soupeřů. A ani vaše kára nevyjde z jízdy nepoznamenána. Naopak, plechy odlétávají, škrábance hyzdí kapotu a vůbec – takhle dobře zpracované ničení se jen tak nevidí.

magazin.cz

S tím souvisí i slušné grafické zpracování, které kromě detailů potěší i nízkou náročností na počítač. Jistě, potřebujete aspoň průměrné železo, ale už s ním nepřijdete o výborný zážitek z rychlosti.

Burnout Paradise pumpuje hráčům do žil hodně adrenalinu a patří k nejzábavnějším závodním počinům poslední doby. Tuto jeho pozici ještě podtrhuje obsáhlý a lákavý multiplayer s mnoha módy.

Výrobce: Criterion Games
Distributor: EA Czech
Cena: 1099 Kč (PC verze), 1399 Kč (Xbox 360)

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 186