Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Život může být až na 40 000 planetách

Dosavadní výzkumy prováděné na Marsu – jednom z největších adeptů na nalezení nějakého toho zeleného mužíčka s anténkami trčícími z hlavy – zatím nevykázaly žádné výsledky, co do nalezení inteligentních forem života.

Naděje je velká
Vědci ale rozhodně flintu do žita neházejí. Pro jistotu si vypočítali pravděpodobnost, že se jim, třeba za pár stovek či tisíc let, v tomto směru něco povede.

Číslo, které vyšlo, je rozhodně potěšující. Inteligentní život se prý může nacházet až na úctyhodných 37 964 planetách. Respektive tyto planety jsou ostatně příznivě nakloněné tomu, aby na nich život přinejmenším tak inteligentní jako ten náš mohl vzniknout.

Astrofyzik Duncan Forgan zanesl všechna potřebná vstupní data do komplexního programu, který po delším vyhodnocování přišel s výsledkem. Ten se však odvíjí od několika hypotéz.

Jedna z nich počítá s tím, že život je těžké zformovat, ale jednoduché rozvíjet (evolučním procesem). Druhý potom staví na premise, že právě ono zformování je jednoduché, ale evoluční rozvoj pro změnu obtížný.

Za 300 až 400 let
Jako nejúspěšnější se údajně ujal model, který počítá s tím, že se život může šířit z planety na planetu. Právě tento model vykázal téměř 38 000 možností pro život.

Důležité navíc je, že tyto organismy by nebyly primitivní či jednobuněčné. Takových jsou ve vesmíru možná statisíce. Vědci za inteligentní život považují takový, který se v základních proporcích vyrovná lidem.

Duncan Forgan se domnívá, že první kontakt s mimozemšťany lidstvo udělá za nějakých tři sta až čtyři sta let. Podle něj to bude civilizace podobná té zemské, ale pravděpodobně vyspělejší. Tak snad se Hvězdné války nestanou realitou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 231