Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Žhavé novinky z mobilního světa

Jmenuje se Mobile World Congress, odehrává se v Barceloně a na světě byste našli jen málo významnějších akcí kolem byznysu s mobilními telefony.

Zkrátka, ve španělské metropoli byli všichni, kdo ve světě mobilů něco znamenají. A chtěli se tu předvést v plné parádě.

Jakoby ani světem netřásla finanční krize. Pravda, stánky vystavovatelů byly o fous méně honosné než loni, ovšem co do šíře portfolia se přední výrobci nechtěli nechat zahanbit. Nechyběly novinky od Sony Ericsson, Nokie, Samsungu či HTC.

Idou
Pokud jde o švédsko-japonského výrobce Sony Ericsson, tak jeho největší hvězdou byl jednoznačně mobil Idou (evokující slovní spojení I do). Něco takového, tedy plnohodnotný konkurent iPhonu, se od SE čekalo.

magazin.cz

V podstatě vše na Idou je standardní – od funkcí, přes dotykový displej až po slušnou stylovost či zaměření na multimédia. Jedna věc ale vyčnívá: dvanáctimegapixelový foťák. To už je slušný tahák na zákazníka a prozatímní rekord.

Samsung má video a hudbu
Velmi aktivní byl na veletrhu Samsung, který představil hned několik atraktivně působících modelů. Někdo by za vrchol mohl považovat Omniu HD, která je v zásadě tradičním chytrým telefonem, ale také má jednu jedinečnou specialitku – high-definition kameru, s níž se dá pořizovat video v kvalitě 1280x720 bodů.

magazin.cz

Možná ale ještě větší rozruch vzbudil model Samsung M7600, který je plnohodnotným hudebním smartphonem, dalo by se říct. Disponuje dotykovým displejem a všemi technologiemi k tomu, abyste si hudbu co nejvíce vychutnali.

magazin.cz

A ještě něčím navíc: můžete vytvářet vlastní songy, a to „skrečováním“ na dotykovém displeji. Podporována je vynikající technologie ICE power od Bang and Olufsen. Jen škoda, že telefonu se schopností reprodukovat prostorovou hudbu chybí tak zásadní věc jako wi-fi.

Nenápaditá Nokia
Finská společnost Nokia dostála závazkům a vrhá na trh spoustu nových modelů. Bohužel, musíme říct, že tak trochu splývají v jedno a většina z nich kdovíjak nezaujme.

Pokud bychom měli vypíchnout některé, jež vzbuzují aspoň trochu emocí, byl by to asi robustní model E75, což je všehoschopný smartphone s dotykovou i QWERTY klávesnicí. Vedle navigace, 3megapixelového foťáku a natáčení VGA videa tu ale nenajdete žádné nové funkce.

magazin.cz

Celkem sympaticky vypadá také model E55, ale ani on kromě své koncepce nepřináší nic moc nového či moderního. Zaujme tak především zmenšenou QWERTY klávesnicí, kdy na každé klávese jsou dvě písmena.

magazin.cz

HTC
V tchajwanském producentovi se vydávají cestou evoluce v případě obou svých předních modelů. Touch Diamond 2 je svému předchůdci vcelku podobný, byť prošel designovou změnou. Nabízí výrazně kvalitnější displej (480x800) a lepší foťák (5 megapixelů). Samozřejmě je také o fous lehčí a tenčí. Že se tady konkuruje hlavně iPhonu, je jasné.

magazin.cz

Vrcholným modelem HTC je potom Touch Pro 2, který se drží konzervativní linie a poskytuje vysoce kvalitní QWERTY klávesnici. Podle některých odborníků má šanci stát se ve svém oboru naprostou špičkou.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 294