Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Šťavnatá sci-fi akční strategie

První díl strategického eposu Warhammer 40 000: Dawn of War 2 vyšel již před čtyřmi lety. Byla to sice strategie na motivy velmi známého sci-fi světa, nicméně kdovíjak velký úspěch se nečekal.

Přesto však přišel a zadělal na celou sérii. Její druhý díl po dlouholeté vývoji konečně spatřil světlo světa a rozhodně se nedá říct, že by zklamal.

Netradiční kampaň
Autoři projevili velkou soudnost a koncipovali druhý díl odlišným způsobem než ten první. Zajímá-li vás zejména singleplayerová kampaň, vězte, že se můžete těšit na dynamické a nelineární tažení. Bohužel, jedinou hratelnou rasou pro jednoho hráče jsou Space Marines.

magazin.cz

Ti stojí v jedné části vesmíru proti hrozbě tří znepřátelených stran. Jedná se o barbarské Orky, vyspělé Eldary a hmyzoidní Tyranidy. Kampaň neprobíhá klasicky misi po misi, nýbrž formou jakýchsi volání o pomoc celkem ze tří planet v sektoru, kde operujete.

Těchto volání, které mají právě podobu misí, je na výběr vždy několik. Hráč se tak musí rozhodnout, jaké je pro něj nejpřínosnější, a to hlavně na základě aktuálního průběhu tažení – aby měl pod kontrolou co nejvíce zároveň. Motivace k plnění misí je ale i ve formě speciální výbavy, kterou dostanete za odměnu.

magazin.cz

Ta má co do činění se silnými RPG prvky Dawn of War 2. Na strategii opravdu netradičně propracovanými. V samotných misích totiž nestavíte základny. Vše, co máte, dostanete předem. Jedná se přitom o pěší bojové jednotky řízené hrdiny. Do každé úrovně si můžete vzít celkem čtyři tříčlenné jednotky.

Důležití hrdinové
Právě s jejich vůdci, tedy hrdiny, se pojí RPG prvky. Reky je totiž možné ověsit všemožnou výbavou, od pulzních pistolí až po meče. Tato výbavička se v průběhu hry neustále vylepšuje a opravdové klenoty dostanete právě za úspěšně završené mise.

Hrdinové ovšem v misi získávají také zkušenosti a zlepšují své vlastnosti a speciální schopnosti, jako například zvýšení bojové morálky všem ostatním či házení granátů. Tyto RPG prvky fungují jako opravdu silný motivační faktor a hru velmi ozvláštňují.

magazin.cz

Samotné mise jsou střiženy velmi akčně a šťavnatě. Postupujete s celkem malou armádičkou a kosíte mnohem větší hordy nepřátel. Je dobré dbát na taktiku a využívat schopností hrdinů. Zásadní je také využívání přírodních překážek, za nimiž se vojáci zakleknou a vytvoří si tak ideální palebnou pozici.

magazin.cz

Ovšem ani protivníci nejsou hloupí a dělají totéž. Leckdy se vás snaží obklíčit, ovšem hra není vcelku nijak obtížná, takže se dají jednoduše sestřelit. Po čase se do misí bohužel vkrádá stereotyp, jelikož probíhají velmi podobně, se stejnou armádou na vaší straně a s malými změnami na té nepřátelské.

Silný multiplayer
Přesto se ale budete po většinu času bavit. Možná je kampaň až příliš akční, na druhou stranu její inscenace nemá konkurenci. Veškerý ten boj vypadá prostě náramně, stejně jako vybraná prostředí a modely vojáků.

magazin.cz

Dawn of War 2 navíc není pouze o hře jednoho hráče. Ta by se dala dokonce považovat za jakousi bokovku. Dlouhodobě si více slibujeme od síťového zápolení, tedy multiplayeru. Zde už vlastní základna ani rekrutování jednotek (nejen pěších) nechybí. Taktika a strategie tu hrají mnohem větší roli, byť i multiplayer je dosti akční.

magazin.cz

Dohromady to dělá opravdu velice kvalitní realtime strategii. Pravděpodobně jednu z nejlepších za poslední dobu. Fandové žánru by ji tak rozhodně neměli minout.

Výrobce: Relic Entertainment
Distributor: CD Projekt
Cena: 999 Kč (CZ verze)

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 78