Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Gadgety pro zelenější život

Když se řekne gadget, respektive technologická hračička, málokdo při tom pomyslí na nějaké spoření energie, případně ohleduplnost k životnímu prostředí. Hlavní je vtipný či šikovný účel gadgetu.

Designový magazín Core77 to ale tak nemíní nechat a vyhlásil soutěž o nejlepší takzvané zelené gadgety.

Děti platí za proud
Snad každý zná spořící prasátka pro děti. A tohle je taková jeho vtipná variace. Je vytvořena za účelem naučení dětí cenám energií. Přístroj tak hlídá přísun energie do elektronizovaných hraček. S nimi si děti mohou hrát jen tehdy, pokud do prasátka nasypou určitý obnos penízků. Ten sice neodpovídá skutečným cenám, ale vede mrňata k poznání, že se ty hračky nehýbou zadarmo.

magazin.cz

Upíří zabiják
Málokdo vypíná elektrické spotřebiče úplně. Většinou je necháme běžet ve standby módu i tehdy, když je nepoužíváme. A to přesto, že už nějakou dobu víme, že to stojí docela dost peněz, pokud se vše jednou za rok sečte a podtrhne. Taková částka může jít i do tisíců. Kdo by chtěl přinutit své okolí k uvážlivému přístupu, může použít strašidelné upíří znamení. To stačí přilepit na standby světýlko.

magazin.cz

Samá upozornění
Tento bezdrátový přístroj připojíte k měřiči elektřiny a on vám za odměnu bude dodávat přesná čísla spotřeby energie na váš účet na Twitteru či Facebooku. To samé je možné provést se spotřebou vody.

magazin.cz

Samočinné osvětlení
Tyhle žaluzie se skutečně vyplatí. Jsou vybaveny solárními články, které za dne a slunečního záření nabírají energii, kterou jsou potom schopny využít, když se setmí a na nějakou dobu tak osvětlit pokoj, aniž by bylo nutné zapínat umělé světlo.

magazin.cz

Kávová tiskárna
Kancelářské i domácí tiskárny jsou bezesporu velmi neúspornými zařízeními, které spotřebovávají jak spoustu energie, tak barvy. Obé řeší tato zajímavá tiskárna, kdy energii při tisku papíru dodává sám uživatel. A místo drahých inkoustových cartridgí se používají prosté kávové boby.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 70