Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Let do vesmíru / foto: Shutterstock

Kolik váží vesmír a další podivnosti

V našich běžných a malých životech na takové věci obvykle nemyslíme.

A když už si uděláme takovou meditační chvilku a pokusíme se zamyslet nad fenomény vesmíru, obvykle dojdeme k tomu, že většina jeho aspektů je pro nás nepředstavitelná. Zároveň ale stále znovu fascinující. Ač možná nikdy nepřijdeme na odpovědi, bylo by škoda přestat se ptát…

Černé díry
Už jste se někdy zamysleli nad tím, co to vlastně ty černé díry vlastně jsou? Někdo se možná domnívá, že jde o objekty z fantazie vědeckofantastických autorů. Ale černé díry skutečně existují a není jich málo.

Podle všeho jde o extrémně staré a maximálně podchlazené hvězdy, které se navíc zmenšily a zintenzivnily svou gravitaci, takže do sebe vtahují vše v okolí, včetně světla. Kam to všechno ale jde? Do nebe?

Neutronové hvězdy
Když zemře hvězda, zhroutí se dovnitř, její elektrony a protony se shluknou a vytvoří neutrony. Zjednodušeně si představte něco tak obrovského, jako je naše Slunce, co by se náhle smrsklo do objektu, který by měl v průměru třeba jen dvacet kilometrů.

Výsledná neutronová hvězda je tím nejhustším kusem něčeho, co můžete ve vesmíru najít. Jak hustým, ptáte se? Inu, tak, že kdyby se z ní naporcovaly kostky cukru, jedna by vážila odhadem sto miliónů tun a asi by to hodně osladila nejen Evropské unii.

Temná hmota
Jednoho dne se vědci, kteří neměli zrovna co lepšího na práci, rozhodli, že zváží vesmír, respektive všechno, co je v něm k nalezení. Když to všechno po usilovné práci hodili na jednu teoretickou hromadu, nedobrali se k žádnému rozumnému číslu.

Nakonec došli k závěru, že vesmír sestává z podivného materiálu, který není měřitelný našimi současnými technologiemi. A nazvali ho dramaticky „Dark Matter“, tedy temnou hmotou.

Pulsary
Pokud se vám líbily neutronové hvězdy, tak tyto jejich sourozence budete milovat. Tyto mrtvé hvězdy rotují obrovskou rychlostí vesmírem, zatímco v pravidelných intervalech vypouštějí výboje radiace. V intervalech tak pravidelných, že byste si podle nich mohli nařídit hodinky. Jejich magnetické pole je trilionkrát silnější než to zemské.

Supernova
Z většiny hvězd, kterým vypršel život, se stanou supernovy. Vybuchnou v obrovských explozích a jejich zbytky pravděpodobně za několik milionů let zformují další hvězdy. To je koloběh života vesmíru. Také má své cykly, které se nedají ošidit. Člověk by si mohl říct, ještě, že jsme tak daleko.

Ale Slunce je také hvězdou a také má svůj vymezený čas. Jakmile se z něj stane supernova, jistojistě vymizí život na této modré planetě. A miliony světelných let vzdálení mimozemští astronomové si to odškrtnou jako další bezvýznamný výbuch.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 281