Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Laser / foto: shutterstock

Domácí Star Wars. Na komáry s laserem

Před čtvrtstoletím si americký prezident Ronald Reagan a s ním i téměř všichni Američané libovali nad plány takzvané „Star Wars“ obrany proti Sovětům.

Šlo o sofistikované zbraně, které měly na to zničit celý svět.

Komáři místo bolševika
Někteří z vědců, kteří se tehdy na programu podíleli, nyní znovu útočí. Akorát ty Sověty vystřídal jiný nepřítel – komáři. Právě na ně budou v budoucnu zamířeny lasery.

Testy už úspěšně probíhají. Speciální laserové paprsky v laboratořích na jednom z předměstí Seattle kosí jednoho komára za druhým. Zatím je laser jen lochtá, jelikož v testech byla nasazena jeho nesmrtící varianta.

Ale jakmile přijde na lámání chleba, sestřelí laser komára ze vzduchu jako sebelepší stíhačku. Ne nadarmo se této obraně před dotěrným hmyzem přezdívá WMD v narážce na Weapons of Mass Destruction (zbraně hromadného ničení). Ovšem v komářím smyslu to znamená Weapons of Mosquito Destruction.

„Budeme potěšeni, když se nám povede destabilizovat poměr lidsko-komářích sil,“ říká Jordin Kane, astrofyzik, jenž pomáhal s konstrukcí této smrtící zbraně sestavené z dílů pořizených v aukci eBay.

Konec komárů a malárie?
Největším nepřítelem vědců je totiž malárie, kterou moskyti štípnutím přenášejí. Pravda, ve vyspělém světě už před několika desetiletími vymizela, ale stále jde o jednu z nejvíce smrtících nemocí na zeměkouli. Ročně pobije na milión lidí – zejména v Africe.

Cílem vědců je jakási laserová bariéra kolem domů, která by se zaktivovala s přítelem komárů. Laserové paprsky by potom v mžiku hmyz kosily, že by neměl šanci dostat se dovnitř.

Laser bude dostatečně chytrý na to, aby neohrožoval lidi a zaměřoval se pouze na brouky a poletuchy všeho druhu. Možná se tak komárů jednou pro vždy zbavíme.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 116