Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krevní konzerva / foto: sxc.hu

Umělá krev ve výrobě

Skupina britských vědců se stane pravděpodobně první na světě, které se podaří vyrobit umělou lidskou krev. A to z embryonických kmenových buněk.

Krve bude spousta
Výsledky přelomového objevu by mohly konečně vyřešit problém s nedostatkem krevních transfuzí na pohotovostech. Takto vyrobená krev by navíc byla prosta jakýchkoliv infekcí.

Vědci tvrdí, že budou schopni produkovat tolik krve, kolik bude potřeba. Umožní jim to vlastnost kmenových buněk – množit se v podstatě donekonečna.

Buňky bude možné získat od univerzálních dárců embryí s krevní skupinou nula negativní. Bude možné zaručit, že nebudou nakaženy infekcí, zejména proto, že nikdy nebyly v lidském těle.

Na projektu se pracuje už tři roky a jeho původním záměrem bylo právě zajistit bezinfekčnost transfuzí. Už několikrát se totiž stalo, že dárce svou krví rozšířil vážnou nemoc.

Etické komplikace?
Vědecká práce je už prakticky dokončena a nyní se čeká spíše na vyjádření etického panelu o legalitě takových zásahů. Pravděpodobně by se ale neměly objevit žádné vážné problémy, proč podobnou pomoc lidem nutně potřebujících krev nepovolit.

Pak už stačí najít jen dárce embryí, která mají šanci vyvinout se ve skupinu nula negativní. Ta je v lidské populaci celkem vzácná. Disponuje jí pouhých sedm procent lidí.

Nejvážnějším etickým problémem asi bude destrukce několika embryí, ze kterých se potom budou čerpat kmenové buňky. Uvidíme, zda to v zájmu lidstva klapne.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 51