Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: pcworld.cz

Windows 7 jdou do finále. Stojí za to?

Nová verze klientského operačního systému od Microsoftu vstoupila do závěrečného stádia vývoje – veřejné verze Release Candidate. Co stojí na pozadí blížících se Windows 7? A máte důvod se na ně těšit?

Windows 7 jsou prozatím poslední generací nejpoužívanější rodiny klientských operačních systémů na světě. Svým uživatelům přinesou oproti stávajícím systémům Windows XP a Windows Vista nové vlastnosti, ale také vyšší stabilitu, nižší hardwarové nároky (ve srovnání s Windows Vista), více grafických efektů, v některých vydáních dokonce zajištění kompatibility pomocí virtualizace.

Pokud se společnosti Microsoft podaří naplnit její plány, a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se to podařit nemělo, budou finální Windows 7 uvedeny přibližně dva a půl roku po svém předchůdci – Windows Vista. Vezmeme-li v úvahu šestiletou prodlevu mezi tímto systémem a jeho předchůdcem, Windows XP, přicházejí Windows 7 velmi brzy. Jak je možné, že se uživatelé mohou tak rychle těšit na nový operační systém? A jaké jsou ekonomické aspekty na pozadí nových Windows? Pokusme se zodpovědět otázky, na něž se běžný uživatel počítače obvykle neptá, ale které by jej měly zajímat.

Přerušený řetězec
Společnost Microsoft je největším dodavatelem operačních systémů na světě, její úspěch je však již od počátku pevně svázán s počítači typu PC. Operační systémy DOS dodávané v 80. a na počátku 90. let minulého století těžily přes svou technickou nedokonalost z úspěchu PC. Jejich vzájemná kompatibilita však tento úspěch mimo jiné posilovala. Do té míry, že PC dnes tvoří naprostou většinu všech pracovních počítačů.

Operační systém Windows 95, číslo označuje (nepřesně) rok vydání, přinesl na PC kvalitativně stejnou úroveň práce, jakou předtím nabízely jen nesrovnatelně dražší stroje Apple. Nebyl však připraven na práci se sítěmi a na nástup internetu. Proto byl nahrazen částečně upraveným „druhým vydáním“, a pak systémem Windows 98, který byl poprvé na internet zcela optimalizován (mimo jiné obsahoval kvalitní webový prohlížeč, poštovní klient Outlook Express a integraci webového obsahu do pracovní plochy). Vývoj hardware na PC a neschopnost základu těchto systémů řešit některé nové problémy (větší množství paměti, velké disky, bezpečnost) vedl k vydání Windows 2000.

Tato verze měla stávající uživatelskou řadu 9x spojovat s profesionálními systémy NT. Tyto Microsoft původně vyvíjel v podobě OS/2 spolu s IBM, ale cesty obou firem se rozešly. Windows 2000 ale nebyla vhodná pro použití v domácnostech a menších firmách, vadila především slabá podpora multimédií, obtížná spolupráce s hrami, systémová náročnost. Proto Microsoft v „roce milénia“ přistoupil k vydání stejnojmenných Windows – Me. Tento systém byl hybridem mezi historickými Windows postavenými na základě DOSu z 80. let a moderní technologií.

Protože Windows Me nebyla reálně použitelná, vydala společnost velmi krátce po nich, v roce 2001 Windows XP, nebo „experience, zkušenost - zážitek“. Tato Windows, mnohými používaná dodnes, kombinovala výkon systému NT s multimediálními schopnostmi 9x. Po osmi letech opravování a zdokonalování jsou dnes vysoce stabilním systémem, který bez obtíží přežil vývoj hardwaru, příchod webových aplikací, i nástup vícejádrových procesorů.

Po vydání Windows XP se ale vývoj klientských operačních systémů u Microsoftu velmi zpomalil. Částečně proto, že nebylo aktuálně potřeba vytvářet novou generaci Windows, když se konečně podařilo vyřešit problémy se stávajícími a „doběhnout dobu“. Částečně proto, že nová generace, pracovně označovaná „Longhorn“ měla být oproti XP kvalitativně zcela odlišná. Její tvorba nakonec trvala podstatně déle, než se plánovalo – Windows Vista byly vydány až v lednu 2007, šest let po XP. Kupodivu aniž by to uživatelům vadilo. Microsoft tak narušil řetězec pravidelných nových generací Windows, který udržoval od počátku 90. let.

Wow Efekt
V česku nepřeložená, a díky tomu také nepochopená reklama „Wow“ na Windows Vista plně korespondovala s vlastnostmi těchto Windows. Z původně ohlašovaného velkého množství nových funkcí zůstalo z důvodu komplikací při vývoji a částečně i toho, jak byl organizován, torzo. Dokonce i schopnost grafické akcelerace oken – prostředí Windows Aero - ve verzi Vista nabízí jen zlomek toho, co reálně dokáže, a co je obvyklé v operačních systémech Linux, či Mac OS. Vysoké hardwarové nároky způsobily, že mnoho uživatelů odmítlo Windows Vista kupovat.

Na mnoha počítačích, které je obsahovaly již v rámci prodeje byl tento systém nahrazován zastaralými XP (tzv. downgrade). Příchod zcela nového segmentu Netbooků a NetTopů (malých, nevýkonných počítačů určených především k brouzdání po webu) pak místo podpory prodeje Windows Vista znamenal novou krev do žil zastaralých, ale méně náročných a naprosto spolehlivých XP. A konečně, Windows Vista odmítlo kupovat mnoho firem, pro něž by znamenala nutnost nejen pořizování licencí, ale i nových počítačů a složité úpravy aplikací. A tak, ačkoli vhodně volenými čísly o prodeji lze říct cokoli, reklamou slibované „Wow“ (angl. výkřik úžasu) se nekonalo.

Windows 7 – Vista podruhé
Zastarávající Windows XP na počítačích firemních i domácích uživatelů otevírají prostor pro alternativní systémy, které se Microsoftu snaží konkurovat. Pokud k tomu přidáme neochotu organizací kupovat nový hardware, a s tím spojený propad příslušných trhů, mohla by být pozice Microsoftu na trhu operačních systémů, dnes zdánlivě neotřesitelná, potenciálně ohrožena. Patrně proto se v Redmondu, sídle firmy, rozhodli pro urychlený vývoj nástupce Windows Vista – verzi 7, jejíž kandidátní podoba právě spatřila světlo světa. Uživatelé se dočkají novinek v oblasti funkce i vzhledu, firmy pak kompatibility s Windows XP, která má za cíl eliminovat nutnost přepracovávání stávajících prograů. A tedy dodatečných nákladů. Windows 7 by neměla vyžadovat aktualizaci stávajícího hardware. Daleko spíše, než o zcela nový systém se ale jedná o přepracování stávajících Windows Vista. Tedy přinejmenším z technického pohledu.

Zhubne prasátko?
Windows 7 přijdou na trh v nelehké době. Soudě ze současných vývojových verzí má tento operační systém podobný potenciál, jako měla dříve Windows XP – tedy vydržet dlouhou řádku let. Microsoft na jeho vydání spěchá, kdyby Windows 7 vyšly později, až se naplní životnost současných pracovních stanic s XP, mohly by být nahrazeny jinými systémy. To si v Redmondu nemohou dovolit. A po zkušenosti s Windows Longhorn/Vista si nemohou dovolit ani vydat produkt, který by uživatele zklamal.

PC se nyní prodává relativně málo, což souvisí s ekonomickým propadem celého světa. Tento propad, který se bude týkat i Windows 7 ale současně Microsoftu nahrává. Prodlužuje totiž životnost stávajících počítačů s Windows XP.

Budou-li Windows 7 kvalitním systémem, dočkají se uživatelé poměrně rychle nové generace svého oblíbeného pracovního prostředí, a budou ze zakopnutí způsobeného verzí Vista profitovat. Pokud ale budou problémem, a Microsoft uživatele a hlavně firmy k jejich pořízení nepřesvědčí, mohl by se trh operačních systémů po patnácti letech otevřít konkurenci. I z toho by nakonec uživatelé profitovali. Proto je dobré Windows 7, ať už budou jakákoli, chtít.

Připraveno ve spolupráci s pcworld.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 245