Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Konečně létající motorka

Vlastně to mělo být naopak. Píše se rok 2009 a lidstvo má k dispozici tenké televize, miniaturní telefony a počítače v jednom, schopné roboty a spoustu dalších vymožeností.

Stačí se ale podívat z okna a zjistíte, že jedna z nejčastějších vizí, která se navíc měla už dávno naplnit – létající auta – stále nedošla své realizace.

Na třech kolech
Snad už se ale konečně blýská na lepší časy. Ve vývoji je hned několik létajících vozidel. Dvě z nich vznikají na rýsovacích prknech a továrnách společnosti Samson Motorworks.

Jedná se o Skybike, které využívá patentovaného teleskopického designu křídla a Switchblade, jehož schopnost létat je postavena na nůžkovém designu křídel. Ty se stáhnou, jakmile se přenesete ze vzduchu zpět na silnici.

magazin.cz

U Samson Motorworks si ale po dlouhém výzkumu uvědomili nevhodnost čtyřkolové platformy pro létající vozidla. A tak zvolili podvozek s koly třemi.

Obě vozítka, která se sice nedají nazývat auty, jako spíše létajícími motorkami či velorexy, se hodí jak na silnici tak do vzduchu. Dokonce plní emisní normy pro stát Kalifornie. Pilot i spolujezdci by v nich měli mít dostatek komfortu, včetně hudebních přehrávačů, klimatizaci, automatiku atd. Rovněž bezpečnost je prý bez problémů.

Žádná velká rychlost
Switchblade disponuje motorem, který dokáže stroj rozpohybovat rychlostí 150 kilometrů za hodinu na silnici a 215 km/h ve vzduchu. Pravda, není to příliš. Průměrný dolet (550 kilometrů) a dojezd (1280 km) na plnou nádrž je ale slušný.

magazin.cz

Skybike je na tom v rychlostních a dojezdových parametrech obdobně. Je však menší a bude tak plnit spíše roli přemisťovadla pro jednoho s menším zavazadlem. Jeho předností je opravdu svižný a rychlý přechod mezi vzduchem a silnicí.

Zatím není známa cena ani jednoho ze strojů, Samson Motorworks je ale optimistický a doufá v první modely již příští rok.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 151