Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koktejl / foto: shutterstock

Nejznámější filmové drinky

Alkohol a filmy jdou dohromady. Nejenže samotní herci patří ke kastě, která na osobu zkonzumuje možná nejvíce opojných moků na světě, ale ve filmech se nejrůznější drinky s oblibou používají pro dokreslení atmosféry.

Nedávná studie zhruba šesti stovek filmů ukázala, že alkohol se v nějaké podobě objevil v 92 % z nich.

Vesper
Možná není nejznámější, ale je opravdu unikátní. Poprvé se objevil v bondovce Casino Royale (kde vystřídal pověstné martini), přičemž tento mix vymyslel samotný autor knižních bondovek Ian Flemming.

Pokud byste si ho chtěli sami udělat, tady jsou ingredience: tři míry Gordonu, jedna vodka, půlka míry Kina Lillet, protřepat s ledem a doplnit plátkem citronu.

James Bond tento jedinečný koktejl pojmenoval po dvojité agentce Vesper Lynd. „Pro tu trvající hořkost v ústech,“ ptá se ona. „Ne, protože jakmile jednou ochutnáte, už nechcete pít nic jiného,“ odpovídá Bond.

Bělogvardějec
Takzvaný White Russian je oblíbeným nápojem hrdiny v kultovním snímku The Big Lebowski. Samozřejmě, že do té doby byl naprosto neznámý, ovšem řada fanoušků filmu ho začala pravidelně pít. To z něj dělá možná nejúspěšnější filmový drink po bonzovském martini.

Nápoj je pojmenován po jedné z frakcí bojujících v ruské občanské válce – bělogvardějcích. Skládá se ze dvou vodek, jedné kahluy (či jiného kávového likéru) a lehkého krému.

French 75
V kultovním filmu Casablanca se to koktejly jen hemží. Ostatně, děj se točí kolem jednoho oblíbeného baru. Nicméně, žádný z drinků není tak zajímavý jako French 75, který si objednává Yvonne a její nacistický ctitel.

Skládá se z dvou mír suchého ginu, 1,5 dávky čerstvě vymačkaného citronového džusu, poloviny dávky obyčejného citronového džusu, pěti mír vychlazeného šampaňského a jedné lžičky prvotřídního cukru.

Červené oko
Slavné se stalo díky jednomu z nejznámějších barových snímků osmdesátých let, který se jmenoval příznačně – Koktejl. Červené oko by mělo pomáhat na kocovinu, o čemž se přesvědčuje i hlavní hrdina Brian ztělesněný Tomem Cruisem.

Červené oko sestává z panáku vodky, šesti dílů tomatového džusu, jedné plechovky piva a jednoho syrového vejce. Nemíchat! Nechte si chutnat.

Sajtkára
Tento koktejl se objevil v nepříliš dobrém filmu Ohňostroj marnosti. Známější je tak spíše ten koktejl než film. V originálu se jmenuje Sidecar, což je takzvaná sajtkára připevněná na motorku.

Traduje se, že vznikl za první světové války a vymyslel ho americký generál v Paříži, který si jezdil pro pití do bistra na sajtkáře.

Chce to jednu a půl míry koňaku Courvoisier VSOP, jeden díl likéru Triple Sec, jeden díl citronového džusu, plátek citronu a kostkový cukr.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 31