Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Notebooky a neplodnost: Pánové, nohy od sebe!

Pokud muži pracují s přenosným počítačem na klíně, měli by si dávat pozor na to, jak sedí. Pokud mají nohy u sebe, hrozí jim vyšší riziko poškození šourku vlivem tepla, než když je roztáhnou, tvrdí američtí vědci.

Mužská varlata mají o 2 až 4 stupně nižší teplotu než zbytek organismu - jen tak se v nich mohou vyvíjet zdravé spermie.

Zahřátí působí oxidativní stres, zpomaluje pohyb buněk a snižuje jejich schopnost oplodnit vajíčko ještě po týdnech i měsících.

Test teploty šourku
Urolog Yetim Sheynkin z univerzity Stony Brook v New Yorku sledoval 29 mladých mužů rozdělených do tří skupin při práci s notebookem.

Jedna skupina měla sedět s nohama u sebe, druhá také, ale s podložkou pod počítačem, a třetí skupina mohla mít nohy roztažené. Každý z respondentů vyzkoušel všechny tři pozice během tří dnů a všem se vždy po testu měřila teplota šourku.

Ta se zvýšila ve všech třech případech, nejméně ale při sedu s nohama od sebe - o 1,4 stupně za hodinu. Při snožení došlo k zahřátí o 2,3 stupně, s podložkou jen o desetinu stupně méně. V obou těchto případech se citlivé partie zahřívaly také podstatně rychleji.

Notebook na stůl!
"Sezení s nohama u sebe, což většina lidí při práci s notebookem dělá, je jasně nejhorší," tvrdí dr. Edmund Sabanegh z univerzity v Clevelandu.

Podle něho ani podložky, které se prodávají, nemají žádný ochranný efekt. Nejlepší ochranou je jednoduše pracovat s notebookem na stole.

Sabanegh říká, že muži by měli znát všechna nebezpečí, která ohrožují jejich schopnost zplodit potomka: "I když teplo z počítače nemusí být hlavní příčinou neplodnosti, nabádám své pacienty, aby se snažili být na své zdraví opatrní po všech stránkách."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7