Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ovládejte auto pomocí telefonu

Autobot vám to umožní.

Mnozí si své životy nedokáží představit bez auta a mobilu, nejlépe pak takzvaného chytrého. Nyní je možné oba nástroje zkombinovati.

Malý, ale šikovný
Tento malý „gadget“ se snadno připojí k palubní desce vozidla a zobrazí specifické diagnostické informace na obrazovce vašeho telefonu.

Výhodou je, že Autobot, jak se vychytávka jmenuje, zobrazí a navíc vysvětlí vše, co byste měli vědět. Když vám například na přístrojové desce začne blikat kontrolka, o jejímž smyslu naprosto nic netušíte, podíváte se na telefon, kde najdete vysvětlení.

Tím to ale ani zdaleka nekončí. Pomocí Autobotu můžete telefonem otevřít auto, případně ho dokonce nastartovat. Okamžitě vás také zpraví o tom, že máte v pneumatikách nízký tlak nebo že by váš olej potřeboval výměnu.

Pakliže byste se nedejbože vybourali a v autě se aktivovaly airbagy, dá Autobot okamžitě zprávu vašim rodinným příslušníkům i na pohotovostní číslo.

Vychytávka je rovněž propojena s GPS navigací. Dokáže tak určit lokalitu havárie, případně vás navede k autu, když se někde zamotáte.

Proti zlodějům
Systém by se měl začít testovat příští rok a jeho tvůrci doufají, že by ho mohli uvést na trh v roce 2012. Počítá se přitom s cenou v přepočtu nějakých 5000 Kč.

Pozitivní je, že by se neměly vybírat žádné poplatky za využívání služby. Její provoz má být kromě počáteční pořizovací částky financován také z reklam a tipů.

Když vám tak dá Autobot na vědomí, že vaše auto potřebuje speciální péči nebo výměnu čehokoliv, nabídne zároveň místa, kam s požadavkem zajet.

Autobot ale nabídne celou řadu dalších funkcí. Na mapce budete moct například sledovat, kde se pohybují auta vašich přátel (za předpokladu, že jsou rovněž vybavena touto technologií).

Hračka by se mohla osvědčit také proti zlodějům. Po případném ukradení by mělo být – přinejmenším u některých typů vozidel – možné provést deaktivaci auta na dálku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5